Željka Markić pisala Plenkoviću i brojnim institucijama jer se UN-ov izvjestitelj nije sastao s njom

Foto: Hina

ŽELJKA MARKIĆ, predsjednica udruge U ime obitelji, poslala je pismo premijeru Andreju Plenkoviću i UN-u u kojem kritizira njihovog izvjestitelja za pravo na zdravlje, Dainiusa Pūrasa. Izražava svoje nezadovoljstvo radom Visokog povjerenika tvrdeći kako je na vrlo tendenciozan i neprofesionalan način djelovao u našoj zemlji.

Pūras je u Hrvatskoj boravio od 28.11. do 6.12. kako bi ocijenio ostvarivanje prava svih na uživanje najvećeg mogućeg standarda tjelesnog i mentalnog zdravlja u zemlji.

Komentirao je kako se u Hrvatskoj sustavno žele donijeti nove 'regresivne mjere', a kao primjer naveo je nedavno uvođenje nove definicije braka u Ustav i skorašnje donošenje odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o pobačaju iz 1978. godine.

Prenosimo dio priopćenja udruge U ime obitelji:

„...na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu 6.12., na kojoj je trebao sumirati svoja zapažanja o ostvarivanju prava na standard tjelesnog zdravlja, g. Pūras se, mimo svojeg mandata i ovlasti, većinom bavio ocjenama korištenja i dostupnosti kontracepcije i reproduktivnih usluga u Hrvatskoj“ i „seksualnim odgojem“, utvrdivši da „regresivne mjere kojima se ometa pristup sigurnom pobačaju i kontracepciji, te podriva seksualni odgoj prikladan dobi, mogu rezultirati kršenjem ljudskih prava“, kao i „da se čini da je došlo do novih pokušaja provedbe regresivnih mjera, uključujući i nedavno uvođenje nove definicije braka u Ustav, te skorašnje donošenje odluke Ustavnog suda o ustavnosti te skorašnje donošenje odluke o pobačaju iz 1978. godine.

Posebni izvjestitelj se na tiskovnoj konferenciji fokusirao na cijeli niz ideoloških teza koje nisu u fokusu ni područja zdravlja ni njegova mandata, poput kontracepcije, pobačaja, definicije braka, spolnog odgoja, kao da djeluje iz pozicije lijevo-liberalne nevladine organizacije, koja se usko bavi svojim ideološkim temama, a ne iz pozicije institucije Posebnog izvjestitelja za zdravlje Odbora za ljudska prava UN-a.

Poštovani Premijeru, izražavamo Vam svoje nezadovoljstvo radom Visokog povjerenika Pūrasa, koji je na vrlo tendenciozan i neprofesionalan način djelovao u Republici Hrvatskoj, ne sastavši se sa svim relevantnim dionicima civilnog društva, već samo s uskim krugom udruga; primjerice, g. Pūras se sastao s protivnicima referenduma o braku, i javno dao svoju ocjenu referenduma, a da se pritom nije sastao niti s jednom od brojnih udruga i zagovaratelja referenduma, kojeg je dvotrećinski podržao hrvatski narod. G. Pūras je docirao hrvatskoj Vladi i hrvatskim građanima o tome da trebaju ispuniti partikularnu agendu lijevo-liberalnih udruga, poput toga da je referenduma o braku i odlučivanje Ustavnog suda „regresivna mjera“, čije je obezvrijedio Republiku Hrvatsku i njene demokratske institucije, dok su opći standardi zdravstvene zaštite, koji se odnose na sve građane, bili u drugom planu Pūrasove ocjene devetodnevnog posjeta Hrvatskoj. Želimo naglasiti kako ne prihvaćamo ovakav kulturni imperijalizam kojime se pod krinkom borbe za pravo na zdravlje, mimo volje građana i ne poštujući institucije Republike Hrvatske, pokušavaju nametnuti određeni vrijednosni obrasci."

Markićka je svoje pismo poslala na adrese predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora, Bože Petrova, ministra vanjskih i europskih poslova, Davora Ive Stiera, Visokog povjerenika za ljudska prava, Zeida Ra'ada Al Husseina, predsjednika Odbora za ljudska prava UN-a, Choi Kyong-lima, predsjednice Republike Litve, Dalije Grybauskaitė, ministra vanjskih poslova Republike Litve, Linasa Antanasa Linkevičiusa, predsjednika Vlade Republike Litve, Algirdasa Butkevičiusa, predsjednika Parlamenta Republike Litve, Viktorasa Pranckietisa, te litavskoj novinskoj agenciji.

Pročitajte više