Zemlje EU-a podijeljene oko pristupanja Turske Uniji

Foto: Hina

NJEMAČKA je odbila zahtjeve o zaustavljanju turske kandidature za članstvo u Europskoj uniji, usprkos tome što neke članice Unije smatraju kako je Ankarin san o pridruživanju dokrajčen kad su Turci sredinom travnja na referendumu odlučili proširiti ovlasti svom predsjedniku Tayyipu Erdoganu.

Među europskim zastupnicima raste zabrinutost oko sve autoritarnije vladavine Erdogana, pa su ovog tjedna pozvali na službenu suspenziju turske kandidature u EU-u, tvrdeći kako ta država ne zadovoljava demokratske standarde.

Njemačka je izričito protiv prekida pregovora

No njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel smatra kako bi taj potez bio kontraproduktivan. Gabriel će o tom pitanju raspravljati s europskim kolegama i turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Njemačka vlada je izričito protiv prekida pregovora, to bi bila potpuno pogrešna reakcija", rekao je Gabriel po dolasku na ministarski sastanak EU-a na Malti.

"Oni koji kod kuće žele zaraditi aplauz jer su rekli 'više ne razgovaramo s Turskom', neće ništa promijeniti u toj državi", tvrdi njemački ministar.

Poziv na prekid pregovora predvodi Austrija

Pozive na prekid pregovora između EU-a i Turske predvodi Austrija. Pregovori su započeli 2005., no zapeli su nakon političkih prepreka poput pitanja Cipra i otpora nekih europskih država koje nisu htjele tu većinski muslimansku državu u svom savezu, čak i prije prošlomjesečnog referenduma.

"Bilo bi apsolutno pogrešno držati se iluzije pristupa u EU", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

Na novi pristup prema Turskoj, članici NATO saveza s drugom najvećom vojskom, pozivaju i Nizozemska i Luksemburg, tradicionalne saveznice njemačke po pitanju vanjskih i ekonomskih pitanja.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders naglasio je da Europska komisija, koja vodi pregovore s Turskom, mora razjasniti kako Ankara stoji u zadovoljavanju kriterija za članstvo, kako bi europske vlade imale temelj za bilo kakve daljnje odluke.

Litva i Mađarska pozvale na oprez

Litva i Mađarska pozivaju na oprez, tvrdeći kako EU mora nastaviti dijalog s Ankarom, pogotovo stoga što Europa ovisi o turskoj pomoći u zadržavanju priljeva sirijskih izbjeglica.

"Turska je ključna država u regiji. Moramo ostati angažirani, moramo razgovarati i slušati", smatra litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius.

Erdogan najavio kako će promisliti o pristupanju EU-u

Erdogan je ovoga tjedna u razgovoru za Reuters otkrio da će Turska promisliti o svom stavu o priključivanju Uniji, ako će je ona i dalje zadržavati. EU je najveći strani investitor i trgovinski partner s Turskom, čija je granica s Irakom, Sirijom i Rusijom preko Crnog mora čini i važnim saveznikom.

Jedan od putova prema napretku je proširivanje trgovinskih veza s Turskom i davanje većeg bescarinskog pristupa turskim kompanijama europskom tržištu od 500 milijuna građana.

"Mogući su pregovori o carinskoj uniji i mi bi trebali iskoristiti tu snagu da upitamo Tursku što ona zapravo želi", zaključio je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

Kriza s Turskom na vrhuncu od ožujka

Kriza s Turskom dosegnula je vrhunac u ožujku, tijekom kampanje za referendum o proširenju ovlasti predsjednika Erdogana koji optužuje njemačke i nizozemske čelnike za nacističke i fašističke postupke, nakon zabrane skupova u njihovim zemljama na kojima su trebali sudjelovati članovi turske vlade.

Većina država članica EU-a kritizira masovne čistke pokrenute nakon neuspjelog državnog udara, kao i uhićenja čelnika prokurdske oporbe, intelektualaca i novinara.

Također ih zabrinjava moguće ponovno uvođenje smrtne kazne, koje je spominjao Erdogan, a koje bi za Europljane predstavljalo crvenu liniju.

Pročitajte više