Zemlje jugoistoka Europe za reforme i ulazak u EU i NATO

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Albanije, Makedonije, zamalja članica Američkojadranske povelje, uz sudjelovanje ministara SiCG i BiH te njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera, sastali su se u utorak u albanskom Draču i dogovorili međusobno suradnju kako bi se što brže provele reforme nužne za pristup spomenutih zemalja NATOu i Europskoj uniji, priopćeno je iz MVP RH.

Hrvatska ministrica Kolinda Grabar-Kitarović, albanska ministrica Ilinka Mitreva, ministar vanjskih poslova Republike Albanije Kastriot Islami, ministar BiH Mladen Ivanić i ministar SiCG Vuk Drašković su, uz sudjelovanje njemačkog ministra Joschke Fischera, ustvrdili da "dijele ista stajališta o nužnosti produbljivanja općih reformi u cilju ispunjenja potrebnih standarda za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u", stoji u priopćenju.

"Regionalna suradnja je snažan instrument za jačanje demokratskih, gospodarskih, institucionalnih i vojnih reformi a u cilju pristupa naših zemalja NATO-u i EU", prenosi se u priopćenju dio zajedničke izjave.

U istoj izjavi se izražava uvjerenje da će "pristup naših zemalja euroatlantskim integracijama pomoći razvoju svih tih zemalja i ojačati sigurnost, stabilnost i mir u regiji".

Ministri su također ocijenili da je "ovo godina izazova za sve naše zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja Europskoj uniji."

"Izražavamo svoje čvrsto uvjerenje da će Hrvatska započeti pregovore s Europskom unijom; Makedonija će na jesen dobiti pozitivno mišljenje Komisije o svojem zahtjevu za članstvom; Albanija će zaključiti i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju; Bosna i Hercegovina kao i Srbija i Crna Gora započet će pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", navodi se u izjavi.

Ministri su se složili da će ova godina također biti važna za razgovore o budućem statusu Kosova, koje teži europskoj budućnosti.

Albanija, Hrvatska i Makedonija su u Draču, 45 kilometara sjeverozapadno od Tirane, dale punu potporu BiH i SiCG da, "što je prije moguće", uđu u program NATO-a "Partnerstvo za mir", svojevrsno predvorje za ulazak u Sjeveroatlantski savez.

(Hina) pp/xvk ysb

Pročitajte više