ZNANSTVENICI IDENTIFICIRALI GENETSKO OBILJEŽJE DUGOVJEČNOSTI

Znanstvenici su prvi put u povijesti identificirali zajedničku genetsku mutaciju kod osoba starijih od 100 godina, ocijenivši je mogućim ključem za pronalaženje načina za izbjegavanje ´zuba vremena´.

U istraživanju provedenom na Kalifornijskom tehnološkom institutu u Pasadeni, znanstvenici su ustanovili da su stogodišnjaci pet puta skloniji istoj mutaciji u mitohondrijskoj DNK od drugih ljudi.

Mitohondrijska DNK, dio DNK smješten u mitohodrijima, ´pogonskim strojevima´ stanica, prelazi samo s majke na potomka. Mitohondriji preuzimaju energiju iz oksidacije metabolita i pretvaraju je u energiju.

´Možda u postupku replikacije oksidacija manje oštećuje te molekule, ali još nismo sigurni´, rekao je profesor molekularne biologije s tog instituta i jedan od autora studije Giuseppe Attardi.

On je rekao kako su u tijeku dodatna laboratorijska istraživanja koja će odrediti točan fiziološki učinak genetske mutacije.

Ključna mutacija pomiče mjesto na kojem se mitohondrijska DNK počinje replicirati i to možda ubrzava njezinu replikaciju, omogućujući osobi bržu zamjenu oštećenih molekula, rekao je.

U istraživanju skupine od 52 talijanska stogodišnjaka, znanstvenici su pronašli zajedničku mutaciju u istom području glavne kontrole. Promatrajući mitohondrijsku DNK u leukocitima, ustanovili su da 17 posto svih osoba obuhvaćenih istraživanjem ima posebnu mutaciju nazvanu tranzicija C150T, u usporedbi sa samo 3,4 posto iste mutacije kod 117 osoba mlađih od 99 godina.

Rezultati istraživanja objavljeni su u posljednjem broju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nastojeći otkriti je li mutacija nasljedna, znanstvenici su proučavali stanice kože koje su od istih osoba prikupljene u razmacima između devet i devetnaest godina.

Kod jednih su oba uzorka pokazivala da je mutacija već postojala, dok se kod drugih ili pojavila ili je postala snažnija tijekom vremenskog razmaka između uzimanja stanica. Ti rezultati pokazuju da neki ljudi mutaciju nasljeđuju od majke, dok je drugi stječu tijekom života, rekao je Attardi.

´Izdvajanje mutacije C150T kod stogodišnjaka pokazuje da možda pomaže preživljavanju´, rekao je.

Pročitajte više