Mikroplastika nađena u 58% naslaga iz začepljenih arterija. Veći rizik od smrti?

Ilustracija: Shutterstock

Mikroplastika je sada posvuda. Ima je u čaju koji smo naručili u kafiću, u vodi, hrani, u našim krvnim žilama te čak i u posteljici. Svakoga tjedna udahnemo mikroplastike koliko je ima u jednoj kreditnoj kartici. Ne možemo je više izbjeći, stoga je jako bitno shvatiti kako prisutnost ovih stranih mikročestica utječe na naš organizam.   

U većini slučajeva su znanstvenici proučavali utjecaj mikroplastike u laboratorijskim uvjetima; u replikama organa i kod miševa, kako bi stekli dojam o tome kakav bi efekt ona mogla imati na ljudsko tijelo. Utvrdili su da mikroplastika može izazvati upalu i oksidativni stres u srčanim stanicama, oslabiti rad srca, promijeniti broj otkucaja i stvoriti ožiljke na srcu miševa. 

>> Znanstvenici pronašli mikroplastiku u svakoj testiranoj ljudskoj posteljici

No koncentracije čestica u tim studijama možda ne pokazuju koliko smo mi uistinu izloženi mikroplastici tijekom svakodnevnih aktivnosti. Stoga su istraživanja provedena na ljudima od velike važnosti, piše Science Alert.

U arteriji nađen PVC

Stručnjaci iz Italije su tijekom novog istraživanja otkrili komadiće plastike u masnim naslagama koje su kirurški uklonili iz pacijenata sa začepljenim arterijama i ustanovili da oni mogu biti povezani s većim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara i smrti. 

"Od 304 pacijenta kojima je čišćena glavna arterija na vratu 58% ih je u plaku koji oblaže krvnu žilu imalo mikroskopske i nanoskopske komadiće plastike s oštrim rubovima. Među njima su se nalazili polietilen i polivinil klorid (PVC)", rekao je kardiolog Raffaele Marfella sa Sveučilišta Campania u Napulju. 

Polietilen je vrsta plastike od koje se radi većina vrećica i boca za jednokratnu upotrebu. PVC se koristi za izradu vodovodnih cijevi, plastičnih boca, podova itd. 

Dvostruko veća vjerojatnost za moždani i srčani udar

Marfella i njegovi kolege su se zapitali kakav je rizik od moždanog i srčanog udara te smrti kod pacijenata s mikroplastikom u plaku i kod onih koji je nemaju. U istraživanju su promatrali 304 pacijenata, s time da su 257 pratili tijekom razdoblja od 34 mjeseci. Otkrili su da je 58% posto njih u plaku iz arterija imalo mjerljive količine polietilena, a 12% PVC-a.  

Dodatno, ustanovili su da pacijenti s mikroplastikom u plaku imali dvostruko veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar, nefatalni srčani udar ili smrt nego oni koji nisu u naslagama imali ove sićušne čestice. Znanstvenici su "nazubljene" komadiće uočili i putem snažnijeg mikroskopa - u mikrofagima (imunološkim stanicama) i unutar masnih naslaga.

Treba napomenuti da ova opservacijska studija nije sa stopostotnom sigurnošću utvrdila da je mikroplastika u plaku ta koja uzrokuje veću opasnost od moždanog ili srčanog udara, samo je uočila korelaciju. Nije razmatrala druge čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti: poput pušenja, tjelesne neaktivnosti i zagađenja zraka. 

"Ovo postavlja niz hitnih pitanja"

"Iako nam nije poznato koji su sve drugi faktori mogli doprinijeti lošim zdravstvenim ishodima među pacijentima, otkriće mikroplastike i nanoplastike u tkivu plaka je samo po sebi revolucionarno i postavlja niz hitnih pitanja", rekao je epidemiolog  J. Landrigan sa sveučilišta Boston College. 

Istraživanje naziva Microplastics and Nanoplastics in Atheromas and Cardiovascular Events objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine. 

Pročitajte više