Znanstvenici razvijaju invalidska kolica kojima se upravlja mislima

ŠVICARSKI i španjolski znanstvenici razvijaju invalidska kolica kojima se može upravljati mislima što bi i teškim invalidima moglo omogućiti neovisnost u kretanju, piše New Scientist.

Za razliku od prijašnjih uređaja kojima se upravlja mislima, za ovaj sustav neće biti potrebna kirurška ugradnja. Umjesto toga, uređajem će se upravljati uz pomoć kape s elektrodama koje mjere električnu aktivnost mozga.

Prvi pokusi s robotom pokazuju da su samo dva dana vježbe dovoljna za upravljanje robotom mislima jednako dobro kao i rukom.

Sustav su izradili Jose Millan iz Instituta Dalle Molle za perceptivnu umjetnu inteligenciju u Martignyu, u Švicarskoj, i znanstvenici iz švicarskoga Saveznog instituta za tehnologiju u Lausannei te centra za istraživanje biomedicinskih pomagala u Barceloni.

Ako sve bude išlo prema planu, to će biti prvi sustav za upravljanje mislima koji može upravljati invalidskim kolicima.

Sustav trenutačno omogućuje upravljanje jednostavnim robotom na kotačima. Korisnik nosi kapu povezanu s elektrodama koje mjere električnu aktivnost mozga na površini glave. Mreža žica šalje informacije u računalo, a posebno izrađeni računalni program zatim analizira aktivnosti mozga i bežičnim putem prenosi robotu upute o kretanju.

Korisnik može birati zapovijedi poput "skreni lijevo", "skreni desno" i "naprijed". Softver je djelotvoran jer želja za kretanjem u određenom smjeru izaziva jedinstvenu aktivnost mozga, koju računalni program prepoznaje.

Kako robot ne bi udarao u predmete, ugrađene su posebne funkcije. Kad korisnik pomisli "skreni ulijevo", računalni program tu zapovijed robotu prevodi kao "skreni ulijevo kad se za to ukaže prilika". Infracrveni senzori robotu omogućuju otkrivanje zidova i predmeta, pa on skreće ulijevo tek kad to može izvesti na siguran način. Ako računalni program pogrešno protumači neku misao, svjetlo na robotu pokazuje kakvu je zapovijed dobio, što korisniku omogućuje dovoljno vremena za ispravljanje zapovijedi.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više