Znatan porast ksenofobije u Srbiji

U SRBIJI je došlo do znatnog porasta ksenofobije i netolerancije prema pripadnicima drugih naroda, nacionalnih manjina i socijalnih skupina, stoji u izvješću beogradskog Centra za ljudska prava za 2004. godinu. Srbijansko društvo zatrovano je antisemitizmom, a zabilježeno je i pojavljivanje tamnih doktrina i ideologija iz prošlog desetljeća, stoji u izvješću.

Direktor Centra Vojin Dimitrijević rekao je kako u Srbiji ne postoji zakon o prevenciji manjina od diskriminacije, a nikakvog napretka nema niti u zaštiti socijalnih i gospodarskih prava građana.

Svetlana Logar iz istraživačkog odjela Strategic Marketinga, rekla je kako 44 posto ispitanih građana SiCG smatra da bi država trebala reducirati pravo nacionalnih manjina da izdaju svoje knjige te da se obrazuju na materinjem jeziku.

Čak 45 posto ispitanika protivi se mogućnosti da im šef na radnom mjestu bude Albanac, dok ih trećina ne bi željela imati Muslimana, Roma ili Hrvata kao šefa na poslu.

Istraživanje provedeno u srpnju prošle godine na uzorku od 1683 građana SiCG pokazalo je da je čak 53 posto ispitanika spremno bojkotirati ili diskriminirati homoseksualace.

Pročitajte više