Žoharski mentalitet Gordana Jandrokovića: Nema te kataklizme u HDZ-u koju nije preživio

Foto: Hina

KAŽU da su žohari jedina bića koja bi preživjela nuklearnu apokalipsu. Silna civilizacija koju smo stvarali tisućama godina, sva ljudska znanja, goropadni neboderi Manhattana i drevni europski gradovi, umjetni otoci Dubaia i robotske tvornice Japana, sve što smo ikada znali i u što smo vjerovali, doslovno bi postalo prašina i zaborav. Preživjeli bi samo mali, glupi i nerazvijeni žohari.

Gordan Jandroković, kako je danas rekao Plenković, vjerojatno će biti novi glavni tajnik navodno novog HDZ-a. Milijan Brkić, prvi suradnik Tomislava Karamarka, posljednjih dana toliko je puta ponovio mantru o okretanju nove stranice da bi čovjek pomislio da HDZ-ovci čitaju knjige.

Gordan Jandroković je čovjek za sve sisteme. Od silnih skupova i obećanja Ive Sanadera, politike Jadranke Kosor pa sve do desničarskog divljanja Tomislava Karamarka nije ostalo ništa osim nekoliko desetaka slučaja za pravosuđe. Odnosno, nije ostalo ništa osim Gordana Jandrokovića, kameleona koji je preživio najgore HDZ-ove kataklizme i, ovo je i dokaz, još napredovao.

Karamarko se još prije mjesec i pol dana grčevito borio da kako tako ostane glavom iznad površine. No kad mu je Jandroković okrenuo leđa, bilo je jasno da je gotov. Jandroković je, kako smo ga tada nazvali, poput onog svica Phila koji svake godine početkom veljače izađe pred tisuće reportera i prognozira koliko će još zima trajati. Što je svizac Phil za vrijeme, to je Jandroković za šefove HDZ-a. Jednom kad vam Jandroković okrene leđa, onda znate da ste gotovi.

To se pokazalo potpuno točnim i u slučaju Tomislava Karamarka.

Nije to ništa osobno


No, ništa to nije osobno. Tomislav Karamarko je već treći šef HDZ-a kojem je Jandroković okrenuo leđa.

Gordan Jandroković je upravo poznat kao pravi lav svakog HDZ-ovog predsjednika. Primjerice, dobro je poznata epizoda kad je Jandroković 2007. godine gostujući Nedjeljom u 2 napao Piculu i Račanovu Vladu jer su obećali ulazak u EU i Nato do 2007. godine.

"Ja sam se, ustvari malo našalio. To je izjava Ive Sanadera", rekao mu je Stanković na što je Jandroković, kao pravi stranački poslušnik, odmah okrenuo ploču.

Mladi Sanaderov lav postao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija. Nakon što je Sanader u HDZ-u postao persona non grata Jandroković, kao njegov vjerni ministar, i dalje je ostao u Vladi.

Dapače, u Vladi Jadranke Kosor Jandroković je bio potpredsjednik te ujedno i ministar vanjskih poslova.

Kad je početkom 2012. godine postalo sve jasnije da će Karamarko postati novi šef HDZ-a, Jandroković se brzo snašao i, zajedno s Jasenom Mesićem, brže bolje podržao kandidaturu Tomislava Karamarka.

“Nisam iznenađena. U stranci svi sve znaju tko s kim razgovara, kada, gdje, kakvi se dogovori obavljaju, i tko što kome nudi”, komentirala je tada Jadranka Kosor Jandrokovićevu izdaju.

Sve se mijenja, samo Jandroković ostaje


Programiran poput japanskog vlaka, Jandroković je točno znao kada treba napustiti Karamarkovu lokomotivu koja srlja u propast i promijeniti stranu. I ne da je ostao u politici, Jandroković je (opet) iskoristio stranačku apokalipsu i - napredovao.

Spustit će se tako jednog dana na pustu i nuklearnim ratom mrtvu Zemlju neki znatiželjni brod sa nekog sretnijeg planeta. Šetat će ruševinama drevne civilizacije iznenađeni došljaci sve se čudom čudeći koji se vrag ovdje dogodio.

Iz sablasno oronulih zgrada pokojne civilizacije buku će činiti samo vjetar. Tek tu i tamo pokoji žohar putnika namjernika upozorit će da ipak ima kakvog takvog života.

U jednom treutku kreatura će izroniti iz zgrade. Neobrijan i prašnjav stati će pred došljake na nekadašnjem Trgu žrtava fašizma, pružiti ruku prvom među vanzemaljcima i glasno reći: "Gordan Jandroković, vama na usluzi predsjedniče".

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više