Zoran Šangut: Zabrana je politička odluka

BRANITELJIMA iz Vukovara, bivšim zatočenicima srpskih logora po drugi je put onemogućen posjet logorima Stajićevo i Begejci. Na konferenciji za tisak Udruge branitelja i logoraša Domovinskog rata i Udruge pravnika Vukovar 1991, Zoran Šangut je objasnio da ne zna zašto je Srbija poslala takvu poruku. "To je, prije svega, politički odgovor i takva poruka nije mogla biti donesena bez najviših institucija Republike Srbije, uključujući i predsjednika Borisa Tadića."

Posjet je odgođen nakon što je zamjenik veleposlanika Srbije obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da logorašima ne mogu organizirati posjet i zajamčiti sigurnost za boravka u Srbiji. Direktor policije Srbije Milorad Veljović ponovno uskraćivanje posjeta nekadašnjim logorima u Stajićevu i Begejci je opravdao sigurnosnim mjerama zbog dolaska ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva u Beograd u utorak.

Šangut je naglasio da udruge neće odustati od svojih zahtjeva za postavljanje spomen-ploče i odlaska u Srbiju.

Podsjetimo, Udruga pravnika Vukovar 1991. i Udruga branitelja i logoraša Domovinskog rata najavili su da će 3. listopada vukovarski branitelji, ranjenici i civili obići nekadašnji logor Stajićevo i ondje podići spomen-ploču. Kao odgovor na tu najavu, udruge iz Srbije poručile su da im to neće dopustiti i zatražile od vlasti sprječavanje dolaska građana iz Hrvatske.

Pročitajte više