ZUSSB TRAŽI ISPLATU POTICAJA U ROKU OD 10 DANA

Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) traži da u roku od 10 dana počne isplata poticaja za pšenicu, ječam i uljanu repicu, izvijestilo je na današnjoj konfernciji za novinare vodstvo te udruge.

Tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević kazao je da će članovi Udruge, ne počne li isplata poticaja, svoja prava potražiti "po starom običaju, kako su to i naučili". Na novinarski upit odnosi li se to na javne prosvjede i blokade prometnica nije dao određen odgovor, kazavši da će to biti "pritisak na Ministarstvo" i "prokušane akcije".

Ocijenio je kako nakon rebalansa državnog proračuna nema opravdanja da nema novca za poticaje te da se stalno govori o poticajima za pšenicu, a, kako tvrdi, "poticaje za ječam i uljanu repicu nitko ne spominje".

"Za 10 dana počinje jesenska sjetva, a besmisleno ju je početi bez poticaja. Želimo odgovor što je sa subvencijom za 'plavi dizel i tražimo da se o tome očituje Ministarstvo", rekao je Zdravčević.

Najavio je kako će, ne ispune li se ti zahtjevi, ZUSSB seljacima poručiti da ove jeseni ne siju pšenicu osim na vlastitu odgovornost, jer da "po tome Hrvatskoj pšenica vjerojatno ne treba".

Kazao je kako od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva traži novi pravilnik o kakvoći i analizi pšenice za iduću žetvu, ustvrdivši da su seljacima "ove godine silosi, uz blagoslov Ministarstva, legalno pokrali desetke milijune kuna zbog sadašnjeg pravilnika i nedorečenosti zakonskih propisa".

(Hina) xivuč ydd

Pročitajte više