Zvuči poznato? Japanska vlada je u rasulu, ali premijer odbija raspisati izbore



JAPANSKI premijer Naoto Kan odbio je podnijeti ostavku, nakon što je sa svoje pozicije već odstupio njegov ministar vanjskih poslova. Seiji Maehara odmah je ponudio ostavku nakon što je otkriveno da je prihvatio donaciju stranog državljanina, što nije dopušteno prema japanskom zakonu. Nije Japancima bilo bitno ni što se radi o uistinu mizernoj donaciji: 610 dolara je Maehara prihvatio od Južnokoreanca koji živi u Japanu.

Ostavka šefa diplomacije samo je učvrstila javni dojam da je japanska vlada u rasulu, a bio je to i novi povod oporbi, koja kontrolira gornji dom parlamenta, da zatraži ostavku premijera Kana. Mnogi japanski politički analitičari uvjereni su da će se Kanova vlada vrlo brzo urušiti. No, japanski se premijer ne namjerava olako predati.

"Moja je namjera izvršavati svoje obaveze na funkciji na koju sam izabran do kraja svog četverogodišnjeg mandata, nakon čega će narod o novom mandataru vlade odlučiti na izborima", rekao je Kan koji već mjesecima odolijeva oporbenim pozivima da raspiše prijevremene izbore. Analitičari nisu uvjereni da će Kan još dugo ostati na vlasti, s obzirom da njegova vlada u parlamentu nema uvjerljivu većinu i vrlo joj je teško donositi reforme koje su potrebne da bi se smanjio masivni vanjski dug i stabilizirala japanska ekonomija.

Pročitajte više