Afera Dieselgate: Je li Volkswagen opet uhvaćen u prevari?

Ilustracija: Index.hr

JEDNA od najvećih afera u povijesti autoindustrije ubrzala je Volkswagenovu električnu tranziciju, ali ih, izgleda, nije opametila. 

Pokažu li se najnovije optužbe točnima, Volkswagen bi opet mogao sjesti na optuženičku klupu. Naime, kako piše Automotive News Europe, savjetnik visokog suda EU izjavio je da je Volkswagenov softver, poznat kao "Temperaturni prozor", ilegalan, osim u situaciji kad sprečava da dođe do havarije na motoru.

Potvrdi li Europski sud tu tezu, Volkswagen će opet biti u problemima, baš kao što je bio 2015. godine, kad je dokazana velika prevara. 

Podsjetimo, radi se o softveru koji kontrolira rad ventila za recirkulaciju ispušnih plinova, a čime se smanjuje emisija NOx čestica u atmosferu. U Austriji je detektirano da softver u određenim situacijama, kad je temperatura zraka u okolini između 15 i 33 stupnja Celzijusa, a nadmorska visina preko 1000 metara, isključuje ventil i time povećava NOx emisije u atmosferu. Time se navodno sprečava prerano starenje i začepljivanje motora, ali to ne znači da je softver legalan, konstatirao je ranije Athanasios Rantos, nezavisni odvjetnik Europskog suda. 

Pročitajte više