Audi, BMW i Mercedes će dijeliti tehnologiju, a njihovi automobili će međusobno komunicirati

 Foto: Audi

NJEMAČKI premium trio uspio se dogovoriti oko zajedničkog razvoja platforme za dijeljenje podataka između automobila u realnom vremenu. 
 
Audi, BMW i Mercedes su zajedničkim ulaganjima osnovali kompaniju Here, a sada su se dogovorili kako će koristiti istovjetne sustave u automobilima koji će registrirati sve "zanimljive" podatke o vozilima i njihovoj okolini. U praksi to znači da će u budućnosti svi automobili njemačkih premium proizvođača biti umreženi i moći će međusobno razmjenjivati podatke.
 
Ako primjerice Audi na cesti registrira neku anomaliju u okolini isti će podatak moći "vidjeti" BMW i Mercedes. Prvi je to značajan korak ka razvoju i implementaciji sustava autonomne vožnje. 
 
Ovim sporazumom su Audi, BMW i Mercedes prvi puta u povijesti dogovorili o dijeljenju podataka, što je svojevrsni presedan u autoindustriji. Očekuje se da će istoj interesnoj grupi u budućnosti pristupiti i drugi proizvođači, a sve s ciljem da što prije automobili na cesti počnu međusobno komunicirati. Time bi se značajno poboljšala sigurnost prometa, ali i dodatno optimizirala vožnja, mišljenja su u kompaniji Here, nekada djelu Nokije. 
 

Pročitajte više