Audi najavio novi A3

PROIZVOĐAČ iz Ingolstadta je na ženevskom auto salonu predstavio konceptnu kompaktnu limuzinu s kojom izravno najavljuje dolazak sljedeće generacije modela A3.

Ovaj će koncept najaviti novi dizajn, ali i novu karoserijsku izvedbu koja će se pridružiti dosadašnjim verzijama, posebice na tržištima poput Kine, Rusije i sl, gdje postoji povećani interes za manje limuzine.

Kada krene u proizvodnju tijekom iduće godine novi će A3 biti prvi automobil koji će se temeljiti na novoj VW-ovoj MQB platformi. Većina konceptnog modela je izrađena od aluminija, karbonskim vlaknima ojačane plastike i sl. kompozitnih materijala kako bi mu masa bila zadržana na što je moguće manjoj razini. Tako ukupna masa iznosi 1.540 kg.

To se dakako ne čini laganim, no valja imati na umu kako je ovaj automobil tek nešto manji od sadašnjeg A4 te kako ima pogon na sva četiri kotača koje pokreće 2,5-litreni 5-cilindrični motor snage 410 KS. Nadalje, tu je i 7-stupanjski S-tronic mjenjač s dvije spojke koji će omogućiti ubrzanje do 100 km/h za svega 4,1 sekundi. Automobilu je najveća brzina elektronički ograničena na 250 km/h.

Koncept je Audiju poslužio i za prezentaciju nove generacije MMI sučelja koje značajno pojednostavljuje korištenje i podešavanje raznih sustava te omogućuje povezivost s Internetom.

>> Detaljan pregled ženevskog  salona pogledajte samo na Indexovoj temi.

Pročitajte više