Audi tužio kineskog proizvođača

Foto: Nio

AUDI je odlučio tužiti kineskog proizvođača automobila.

Njemački proizvođač je na minhenskom sudu podigao tužbu protiv kineske startup tvrtke Nio, doznaju njemački mediji. Razlog tužbe je sličnost, ali ne u vizualnom smislu, već po pitanju imena modela. 

Nio je jedan od najbrže rastućih kineskih proizvođača automobila, a odnedavno je prisutan i u Europi, gdje planira veliku ekspanziju. Krenuo je s Norveškom, a uskoro je trebao stići na njemačko tržište. Prvi model koji je trebao lansirati je ET7, električni pandan Audiju A6. 

Međutim, Audiju su zasmetali drugi modeli. U pitanju su SUV modeli ES6 i ES8, za koje Audi tvrdi da bi ih netko mogao zamijeniti s njegovim limuzinama, modelima S6 i S8, piše Handelsblatt. 

"Audi, kao i druge uspješne kompanije, uvijek se zalaže za sveobuhvatnu zaštitu svojih autorskih prava", rekao je glasnogovornik marke za Handelsblatt. U Audiju su iznenađeni odlukom kineske kompanije da izabere ime koje narušava integritet Audijevih prepoznatljivih zaštitnih znakova. 

Neki, poput Ferdinanda Dudenhöffera, profesora u centru za automobilska istraživanja u Duisburgu, misle da Audi nije pametno odigrao. On kaže kako je "rizik da se slučajno zamjene SUV i limuzina izuzetno mali", ali i da će ovakva tužba negativno odjeknuti na kineskom tržištu koje je Audiju itekako bitno. 

Pročitajte više