Auti na klocnama su prošlost? Ovo je najbolje rješenje protiv krađe kotača

Foto: Ford

STIGLO je dodatno osiguranje protiv kradljivaca.

Danas su sigurnosni sustavi automobila napredniji nego ikada prije pa se lopovi umjesto krađe automobila okreću prema krađi njihovih dijelova, uključujući i aluminijske felge. Ford ima rješenje za ovaj problem. Personalizirane matice za kotače mogu odvratiti lopova od krađe jer za ovu vrstu matice postoji jedinstveni ključ ili adapter pomoću kojih se odvrću.

Inženjeri automobilske tvrtke Ford su uz pomoć 3D tehnologije razvili jedinstvene matice za kotače. Oni su u suradnji s EOS-om, glavnim dobavljaču vrhunskih aditiva, odlučili napraviti matice pomoću glasa vlasnika vozila.

 

Kako to zapravo funkcionira?

Inženjeri snime glas vlasnika automobila u trajanju od minimum jedne sekunde. Softver konvertira zvučni val u fizički uzorak za tiskanje. Uzorak se konvertira u obliku matice (kruga) i tako nastaje dizajn za matičino udubljenje i ključ.

Matica i ključ se dizajniraju kao jedan komad, od nehrđajućeg čelika otpornog na kiselinu i koroziju, prije nego što se tiskaju u 3D tehnologiji. Kada se tiskanje završi, matica i ključ se razdvajaju. Potrebno ih je malo izbrusiti kako bi bili spremni za upotrebu.

Dodatne mjere osiguranja i matice po želji

Dodatne mjere osiguranja sprečavaju kopiranje matice. Unutar matice nalaze se nejednako postavljena rebra i udubljenja koja sprečavaju lopove da naprave kopiju matice u vidu otiska od voska jer će se vosak raspadati pri izvlačenju iz matice.

Umjesto glasa vozača, kontura matice može biti posebnog dizajna, na primjer inicijali vlasnika ili logo automobilske tvrtke, prenosi Car Buzz.

Zamjena određenih aluminijskih felgi košta i do nekoliko tisuća dolara. Ovakva zaštita kotača i personalizirani proizvodi dokazuju da će 3D tehnologija promijeniti automobilsku industriju.

Pročitajte više