Bez gužve na granici: Tesla ima svoju voznu traku za prelazak granice

Foto: CODEFRONT

IAKO je Tesla proizvođač kojeg mnogi doživljavaju kao ponos američke autoindustrije, praksa pokazuje kako kooperanti ne znaju za granice.

Najočitije je to na graničnom prijelazu Columbia Solidarity između Teksasa i Meksika gdje je meksička strana otvorila posebnu traku za Teslu i njene dobavljače. Rezultat je to dogovora Tesle i meksičke države Nuevo Leon prema kojem je otvorena posebna traka za prelazak Teslinih vozila i njegovih dobavljača, doznaje Bloomberg.

Izgleda čudno, posebno jer se Tesla i Elon Musk diče time kako su njihovi automobili proizvedeni u Americi s lokalnim dijelovima. Ipak, brojni dijelovi dolaze i izvana pa ne treba čuditi što je uveden ovakav režim na granici. Uostalom i sjedište marke je pomaknuto bliže, u Austin u Teksasu. 

 

Bloomberg piše kako ovo nije jako prometan granični prijelaz pa ovdje kamioni u pravilu ne čekaju duže od 20 minuta na prelazak granice. Stoga je otvaranje posebne trake i svojevrsni politički potez kojim meksička država želi potaknuti daljnja ulaganja i širenja u autoindustriji, posebno kad su pitanju meksički dobavljači. Trenutno za Teslu radi šest velikih dobavljača iz Meksika uključujući i njemački ZF koji tamo ima pogone. 

Pritom Meksikanci naglašavaju kako tu nije kraj. "Želimo brži i efikasniji prijelaz. I možda uvedemo voznu traku za još neku kompaniju kao za Teslu“, rekao je lokalni ministar gospodarstva Ivan Rivas.

Pročitajte više