"Bijelo zlato" ispod Rajne: Njemačka ima litija za 400 milijuna automobila

Foto: Volkswagen, Vulcan Energy Resources

POKAŽU li se prve procjene točnima, njemačka autoindustrija će trend elektrifikacije dočekati puno mirnija uz daljnji rast konkurentnosti.

Posljednje informacije ukazuju kako je tisućama metara ispod rijeke Rajne skrivena ogromna zaliha "bijelog zlata", odnosno litija, jedne od najvažnijih ruda današnjice. Geolozi vjeruju kako područje Gornje Rajne u jugozapadnoj Njemačkoj ima dovoljno litija za čak 400 milijuna električnih vozila. 

Njemačko-australski start-up Vulcan Energy Resources vjeruje kako će zalihe litija omogućiti neovisnost njemačke autoindustrije o uvoznom litiju, a planira otvoriti pet novih postrojenja za ekstrakciju litija. 

"Zalihe litija o kojima govorimo su ogromne te su u potpunosti dovoljne za proizvodnju visokokvalitetnog litija na industrijskoj razini", rekao je Horst Kreuter, suosnivač start-upa.

Kreuter je naglasio kako planiraju uložiti oko 1.7 milijardi eura u geotermalne kapacitete za ekstrakciju litija. Njihov je plan da do 2024. godine na dvije lokacije izvlače 15.000 tona litij-hidroksida godišnje. U drugoj fazi s tri nova postrojenja godišnji kapacitet bi porastao na čak 40.000 tona. Primjera radi, Njemačka je prošle godine uvezla oko 5300 tona litija.

Vulcan Energy Resources (Vulcan) nedavno je objavio kako je projektirao, izgradio i pustio u pogon pilot-pogon izravne ekstrakcije litija (DLE) kako bi demonstrirao vađenje litija iz geotermalne salamure. Postrojenje se nalazi u dolini Gornje Rajne u Njemačkoj. 

Europska unija procjenjuje kako će potražnja za litijem u regiji do 2030. godine porasti 18 puta, a do 2050. čak 50 puta. Većina litija danas dolazi iz Australije i Južne Amerike, a najveći europski proizvođač litija je Portugal.

Pročitajte više