BMW predstavio i8 Spyder

BMW će atraktivni novitet iz tzv. "i" serije predstaviti na predstojećem auto salonu u Pekingu koji će se održati krajem mjeseca, a riječ je o najavnoj studiji koja će dobiti i svoju produkcijsku izvedbu. Naime, i8 Spyder je već treći pretprodukcijski koncept novog BMW-ovog sportskog hibrida koji bi na tržište trebao stići 2013, a njegova Spyder izvedba 2014.

U usporedbi s prethodnim konceptom ovaj nam daje uvid u konači izgled produkcijskog coupea, a posebno tu mislimo na vrata koja su u prethodnoj studiji bila transparentna. Slično vrijedi i za mnoge druge elemente dizajna koji su pomalo evoluirali prema realnijem, produkcijskom izgledu.

Kako i priliči jednom Spyderu, model će imati dva sjedala, stražnja klupa je odbačena, a za zaštitu putnika će se brinuti i sigurnosna ispupčenja iza sjedala. Krov će najvjeroatnije biti
izrađen od ugljičnih vlakana i radit će se o uklonjivom krovu.

i8 Spyder će se temeljiti na lakoj konstrukciji prvenstveno izrađenoj od ugljičnim vlaknima ojačane plastike s karoserijom od istog materijala. Dimenzije su 4.480/1.922/1.208 mm, a međuosovinski razmak je 2.650 mm.

Pokreće ga plug-in hibridni pogonski sklop s 1,5-litrenim 3-cilindričnim turbobenzinskim motorom smještenim središnje straga koji razvija snagu od 225 KS i pokreće stražnje kotače te električnim motorom snage 130 KS koji pokreće prednju osovinu. Potonji se napaja putem litij-ionskih baterija. Vozač će moći odabrati izmeđe pogona na sva četiri kotača, odnosno na prednje stražnje i stražnje kotače, ovisno o izabranom pogonskom sustavu.

Sama električna autonomija će iznositi oko 30 km, a potrošnja goriva će se kretati oko 3 l/100 km. Simulacije pokazuju kako bi uz ukupnu snagu od 355 KS i najveći okretni moment od 550 Nm ovaj model mase 1.620 kg trebao ubrzavati do 100 km/h za oko 5 sekundi, dok će najveća brzina biti ograničena na 250 km/h.

Na kraju dodajmo kako se za i8 Spyder očekuje cijena od oko 100.000 eura.

Pročitajte više