Češki predsjednik vozi Škodu Superb

ČEŠKI predsjednik  Vaclav Klaus odabrao je Škodu Superb za svoj službeni automobil. Izbor je pao na top-model u crnoj metalik boji.

Prvi čovjek Češke Republike od prije nekoliko dana svoje dužnosti obavlja u najprestižnijem Škodinom modelu pokretanim 2.8 30V V6 benzinskim motorom od 142/193 kW/KS. Dolaskom novog automobila ergela predsjedničkog ureda povećana je na ukupno šest Škodi Superb.

Predsjednička Škoda bazira se na serijskom modelu s Elegance paketom opreme, koji na češkom tržištu stoji 1.141.900 CZK, a kod nas oko 36.250 eura. Model je serijski opremljen Tiptronic 5-stupanjskim automatskim mjenjačem, karakterizira ga izdašna serijska oprema. Naravno, automobil je dodatno opremljen ponekim detaljem, kako bi u potpunosti mogao udovoljiti "predsjedničkoj" ulozi. Izvana su uočljivi nosači zastavica, dok su iznutra promjene nešto opsežnije.

Sjedala su naravno presvučena kožom, a komfor upotpunjuje otvor na krovu s solarnim ćelijama, zastori na stražnjim prozorima te Footbord sustav preklapanja prednjeg sjedala. Bogata elektronska potpora uključuje satelitsku navigaciju, digitalni auudio-sustav, TV, telefon i signalizacijsko svjetlo s sirenom.

Bogata sigurnosna oprema uključuje cjelokupni sustav zaštite putem zračnih jastuka te elektronsku potporu iz domene aktivne sigurnosti. Automobil je postavljen na aluminijske naplatke na koje su montirani pneumatici domaćeg proizvođača (Barum).

Škoda Superb službeno je predstavljena krajem 2001. godine i u dvije godine stekla naklonost širom Europe, a posebno u Češkoj, gdje je broj 1 u svom segmentu. Prodaja u regiji iznosi oko 2.000 primjeraka godišnje, ali je vrlo moguće da bi Škodina krstarica, nakon ovog uspjeha mogla postići još veću popularnost u Češkoj.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više