Doveo je Yugo u Ameriku, a sad predstavlja električni auto za mase

Foto: Visionary Vehicles

AUTOMOBILSKI vizionar odgovoran je za niz poslova koji su imali značajan utjecaj na svjetsku autoindustriju, a sada predstavlja revolucionaran električni model. 

Pogađate, govorimo o Malcolmu Bricklinu, osobi koja je dovela Subaru u Ameriku, ali je omogućila i jugoslavenski "posao stoljeća". Bricklin je uspješno plasirao Yugo u Ameriku, a onda je u Kini pronašao partnera u obliku marke Cherry. 

>> Doveo je Yugo u Ameriku, a sada ima i svoj prvi električni auto

Kineski posao nije prošao najbolje, ali je omogućio stvaranje tvrtke Visionary Vehicles koja i danas posluje. Negdje između sankcija Jugoslaviji i odustajanja od Yuga te potrage za partnerom u Kini, Bricklin je kao stručnjak u elektrotehnici odlučio razvijati električni transporter. 

 

Bricklin se udružio s jakim igračima i pokrenuo proizvodnju električnog bicikla, ali je posao zbog previsoke cijene bicikla od oko 1400 do 1900 dolara propao. Ipak, električni san je nastavio živjeti. 

Stigao je Bricklin 3EV. Prvi obrisi modela su u konceptnom obliku zaživjeli 2020. godine, a sada je stiglo vrijeme za testiranje prototipa. Radi se o električnom vozilu na tri kotača koje karakterizira, najblaže rečeno, nekonvencionalni dizajn. 

Nema ni najmanje dodirne točke s modelom SV-1, sportskim automobilom koji je Bricklin proizvodio 1970-ih. Prema dostupnim podacima, 3EV ima jedan elektromotor, baterije smještene u sredini te doseg od 440 km. 

Kažu da su automobil osmislili ljudi s iskustvom stvaranja trkaćih automobila. Još impresivniji je interijer s impresivnom opremom, pa i sustavima asistencije. Međutim, ono što posebno iznenađuje je najavljena cijena od 28.980 dolara. 

Mnogi su upitnici pred ovim projektom, pa tako još uvijek nisu poznate tehničke karakteristike, termin starta proizvodnje, baš kao i performanse. Nema sumnje, radi se o još jednom kaotičnom projektu iza kojeg stoji još uvijek aktivni 85-godišnji vizionar, a za koji bi mnogi iskreno željeli da uspije. 

 

Pročitajte više