VIDEO BMW-ovom tvornicom patroliraju robotski psi, evo što traže

Foto: BMW

BMW-ovim proizvodnim pogonima patroliraju robotski psi koji paze na sigurnost radnika i strojeva.

Četiri robotska psa uvedena su u proizvodni proces tvornice Hams Hall u Velikoj Britaniji. Izradio ih je Boston Dynamics, ista ona tvrtka koja radi i humanoidne robote za američku vojsku. Tvrtka je sada u vlasništvu Hyundaija, a ova suradnja stigla je na inicijativu BMW-a. 

Robotski psi koriste se za nadzor prostora tvornice. Opremljeni su senzorima i kamerama putem kojih mogu detektirati pregrijavanje strojeva i curenje industrijskih plinova uključujući komprimirani zrak. Iz BMW-a ne spominju nadzor radne atmosfere i samog učinka pa ćemo vjerovati da su ovi roboti tu samo zbog sigurnosti radnika. 

Iako pomalo jezoviti, posebno za poklonike SF-a i djela poput Fahrenheita 451, ovi roboti nose simpatično ime SpOTTO, a kao aluzija na dvije osobe. Prvi je Gustav Otto, jedan od utemeljitelja BMW-a, a drugi Nikolaus, njegov sin i izumitelj četverotaktnog motora s unutrašnjim izgaranjem. 

 

SpOTTO detektira opasne situacije, a može se penjati stepenicama. Za njega bi u budućnosti moglo biti više poslova, uključujući čitanje analognih kontrola, ali nadamo se da neće cinkariti radnike ili prikupljati osobne i biometrijske podatke. 

Pročitajte više