Legendarni Lamborghini oprašta se najsnažnijom izvedbom u povijesti

Foto: Lamborghini

TO je to, s proizvodnih traka silaze posljednji primjerci Aventadora, modela koji je obilježio posljednje desetljeće.

Aventador je premijerno predstavljen u veljači 2011. godine na ženevskom salonu, a sada se oprašta izvedbom prigodnog imena Ultimae. Kodno ime mu je LP-780-4, čime otkriva kako njegov atmosferski 6.5 V12 daje 780 KS i 720 Nm, što ga čini snažnijim čak i od SVJ inačice. Jedini jači je Sian, ali tu se radi o hibridu. 

Ultimae teži svega 1550 kg pa u konačnici nudi istu specifičnu snagu kao i SVJ. Ideja je jasna, spojiti luksuz S izvedbe s performansama SVJ i tako dobiti labuđi pjev o kojem će se govoriti još godinama. 

 

A da stvar bude bolja, Lamborghini će paralelno ponuditi i roadster izdanje. Coupe postiže 100 km/h za 2.8 sekundi, na 200 km/h je nakon 8.7 sekundi, a maksimalac mu je 355 km/h. Nešto teži roadster je minimalno sporiji, ali zato nudi užitak vožnje s otvorenim pogledom u nebo. 

Serija će na svijet donijeti 350 coupea i 250 roadstera, a prvi put ćemo automobil moći vidjeti već ovog tjedna u Goodwoodu.

Recimo još jednom, ovo je posljednji novi Lamborghini s isključivo benzinskim motorom. Svi ostali modeli će do 2024. biti hibridizirani.

Pročitajte više