FOTO, VIDEO Novi Touareg: Najluksuzniji i najnapredniji Volkswagen

Foto: Volkswagen

NOVI je Touareg veći i lakši od prethodnika, ali i trenutno najblještaviji izlog tehnologija kojima je Volkswagen ovladao. 

Iako nosi oznaku narodne marke, ovaj model poput limuzinskog prethodnika (Phaeton) malo toga ima zajedničkog s pukom, barem prvih desetak godina dok ne postane dostupniji. Platformu dijeli s aristokratskim modelima poput Bentleyja Bentayge i Porschea Cayenne, ali i tek neznatno prostijeg Audija Q7. Pritom, u Volkswagenu naglašavaju kako je Touareg unikatan, a da s Porscheom dijeli tek prednji vjetrobran. Nije puno, ali dovoljno da se jedni umisle, a drugi razljute. 
 
Postavljen na svemoguću MLB platformu model se u trećem izdanju rastegao za čak 77 mm u dužinu (4878 mm), a pritom se raskvasio i u širinu, i to za čak 44 mm na 1984 mm. Jedini smjer gdje je deficitaran je Z os, odnosno visina, koja je pala za 7 mm. Crossoverski nastup i primjetan rast nisu se odrazili na masu. Naprotiv, novi je model čak 106 kg lakši od prethodnika. 
 
 
Međutim, ono najimpresivnije krije se u kabini. SUV-ovi su, kao i većina drugih vozila, posljednjih godina izgubili interes za performansama, a naglasak je stavljen na prateće sustave i ergonomiju. Prevedeno, u Touaregu vas očekuje potpuno digitalan Innovision kokpit s 12-inčnim zaslonom instrument table, ali i središnjim zaslonom od čak 15 inča. Izuzmemo li nekoliko osnovnih tipki, najveći dio površine prednje armature sada je ispod stakla u ulozi ekrana. 
 
Novi Touareg će navodno biti još uvjerljiviji u vožnji. Povećani gabariti i manja masa su dobar temelj, a opcijski zračni ovjes, prilagodljiv 4WD pogon i zakretni stražnji kotači da će tome i biti tako. Svi motori upareni su s osam-stupanjskom automatikom, a ponuda kreće 3.0 V6 benzincem s 340 KS i 450 Nm. Slijedi ga V6 dizelaš u dvije izvedbe snage, s 231 (500 Nm)  i 286 KS (i 600 Nm). Mjesto top izvedbe uzima 4.0 V8 sa 421 KS. Naknadno će iz Kine vjerojatno stići i plug-in hibrid s 367 KS i oko 60 km električnom autonomijom. 
 
 
Logično, svi sigurnosni sustavi, pa i pomodna LED Matrix svjetla, ponuđena su i na ovom modelu. Sve miriši na premium pa je realno očekivati i daljnji rast cijena.
 
U svakom slučaju, pričekajmo koji tjedan do zagrebačkog salona kad ćemo vjerojatno doznati termin ljetnog debija i barem okvirne cijene. Realno je očekivati start u rasponu između 52.000 i 55.000 eura.

Pročitajte više