Golf proslavio 50 godina proizvodnje. Jedan radnik radio na montaži svih 8 generacija

Foto: VW

Volkswagen je u Wolfsburgu proslavio 50 godina proizvodnje Golfa.

Serijska proizvodnja prve generacije modela započela je u proljeće davne 1974. Nicola Benenati je dio ove priče već 45 godina, a ujedno je radio u produkciji svih osam generacija.

Gosti u hali 12 glavne tvornice bili su zaposlenici, upravni odbor marke predvođen izvršnim direktorom Thomasom Schäferom, predstavnici upravnog odbora Grupe i radničkog vijeća te predstavnici lokalnih političara.

Montirao svih osam generacija Golfa

Premijer Stephan Weil naglasio je ekonomsku važnost VW Golfa za pokrajinu Donju Sasku i Njemačku kao poslovno mjesto. Fokus svečanosti, koju je pratio Volkswagen Big Band, bio je na zaposlenicima tvornice.

Među njima je i Nicola Benenati, koji već 45 godina radi u proizvodnji Golfa i koji je radio na montaži svih osam generacija modela.

Još jedan od najstarijih zaposlenika je i Roland Walter, koji je svjedočio počecima proizvodnje Golfa II prije 40 godina u tada novoizgrađenoj hali 54. Walter je u razgovoru s Viktorom Schokeom, mlađim majstorom u hali 12, raspravljao o tome kako se proizvodnja drastično promijenila u proteklih pedeset godina.

Za to vrijeme više od polovice od 37 milijuna Golfova prodanih širom svijeta proizvedeno je u sjedištu marke u Wolfsburgu, odnosno više od 20 milijuna primjeraka Volkswagenovog kompakta. Zaposlenici su također, povodom 50. godišnjice, predstavili vrlo poseban jubilarni Golf.

Srce marke Volkswagen nalazi se na kanalu Mittelland između Hannovera i Magdeburga. Tvornica u Wolfsburgu je sjedište Volkswagenovih putničkih automobila i najveća je tvornica automobila u svijetu s oko 70.000 zaposlenih.

Golfu uz bok je i legendarna Buba

Do danas je u Wolfsburgu proizvedeno više od 48 milijuna vozila, više nego u bilo kojoj drugoj tvornici automobila u svijetu.

S više od 20 milijuna vozila, Golf je model koji se najduže izrađuje na tom mjestu. Na drugom mjestu, s gotovo 12 milijuna prodanih vozila, nalazi se legendarna Buba, koja se u Wolfsburgu proizvodila od 1945. do 1975. godine. Trenutno se u Wolfsburgu, osim Golfa i Golfa Varianta, proizvode i Touran i Tiguan. Novi model Tayron će biti dodan krajem godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.