Je li Kia Sportage najatraktivniji SUV u klasi? Pogledajte fotografije

Foto: KIA

KIA je premijerno predstavila novi Sportage, i to na korejskom tržištu. Na europsku verziju će trebati pričekati do rujna.

Otkrivena početkom 2021. godine, nova Kijina filozofija dizajna - Opposites United, čini osnovu potpuno nove Kie Sportage. Ovaj dizajnerski pravac utjecat će na dizajn svih budućih KIA modela. Potpuno nova Kia Sportage rezultat je suradnje između glavne Kijine globalne dizajnerske mreže u Koreji, Njemačkoj, SAD-u i Kini.

Tako prednji dio potpuno nove Kia Sportage čini provokativnu pojavu gdje se ističe crna grafika maske koja se proteže cijelom širinom prednjeg dijela. Poput zamršene mreže na prednjem dijelu preklapaju se tehnički detalji maske što novom SUV-u daje impozantni prednji volumen. Izdužena rešetka povezuje Kijinu modernu rešetku Tigrov nos - koja djeluje kao vizualna žarišna točka automobila - s prepoznatljivim dnevnim svjetlima u obliku bumeranga, piše Klix.ba.

Bočni profil potpuno nove Kia Sportage ostaje vjeran svojoj sportskoj DNK, a zategnute linije presijecaju čiste i profinjene površine koje neprimjetno spajaju kontrastne elemente. Prvi put za Sportage je dostupna i dvobojna karoserija, gdje krov može biti u crnoj boji pomažući da se naglasi sportski profil i istakne arhitektonski dinamičan C-stup krova. Dodatak kromirane lajsne na zadnjem dijelu ističe luksuzan stil potpuno novog Sportagea, dok zadnji spojler dodatno doprinosi sportskom dizajnu.

Stražnji dio nove Kie Sportage ističe se širokim bokovima koji se nastavljaju u stop svjetla izrađena tako da daju dojam da su se precizno urezala u karoseriju, čineći obris grafike zadnjeg svjetla i glavni dio zadnjih vrata. Također, vezu s prethodnim modelom čini i tanka vodoravna veza između zadnjih svjetala, što ujedno i dodatno ističe širinu karoserije.

Unutrašnjost potpuno novog Sportagea objedinjuje hrabar dizajn s intuitivnom i inovativnom tehnologijom, stvarajući najsuvremeniji prostor orijentiran k vozačima.

Skulptuirani integrirani zakrivljeni ekran osjetljiv na dodir s elegantno uklopljenim otvorima za zrak čini jezgru spektakularne kabine. Zakrivljeni ekran daje kokpitu veliku širinu i dubinu te zajedno s naprednim integriranim kontrolerom djeluju kao centar za povezivanje vozača i putnika. Oba sistema su stvorena da budu jednostavna za upotrebu, vrlo intuitivna i ugodna na dodir.

Optimalno smještena za vozača i suvozača je ergonomska središnja konzola koja kombinira udobnost i luksuz. S finalnom obradom uz visoki sjaj konzola nudi pohranu, konfiguraciju operativnog sistema, držače za čaše i "soft-touch" prekidače.

Prvi put u  povijesti Sportagea bit će ponuđen i posebni model s još izraženijim dizajnom. Potpuno novi Sportage X-Line ima jedinstvene branike, bočne obloge na pragovima i zakrivljeni krovni nosač. Iznutra kupci mogu birati između zelene ili crne boje, kao i umetke od tamnog drveta kako bi dodatno istaknuli posebnost ovog modela.

Pročitajte više