Kineski megabus postao mega prevara

Screenshot: YouTube

KINESKI megabus je najavljivan kao najjeftinija i najučinkovitija alternativa podzemnoj gradskoj željeznici, a sada se pokazao kao velika prevara. 

Transit Elevated Bus ili kraće TEB  predstavljen je kao projekt gradskog prijevoza budućnosti. TEB je ustvari ogromno šinsko vozilo koje se kreće iznad automobila. Prvotno najavljivan kao megabus kapaciteta 1.200 putnika, prilikom predstavljanja na High Tech Expo-u u Pekingu  "smanjen" je na svega 300 putnika, no i takav je navodno mijenjao 40 autobusa. 
 
 
Nakon što je postao senzacija na internetu, TEB je ubrzo dobio i brojne protivnike. Najčešće mu se spočitavala neupotrebljivost u praksi, posebno ako u prometu postoje vozila viša od dva metra koje ne može "preskočiti".
 
Također, autori nisu na TEB-u ponudili mogućnost skretanja, niti nekakvu drugu inovaciju. No, na priču kako se radi o revolucionarnom prijevozu pet puta jeftinijem od podzemne željeznice, koji će s 300 putnika potegnuti i preko 60 km/h, neki su ipak nasjeli. Kako i ne bi kad su pred sobom imali gotovi prototip. 
 
 
Nekoliko mjeseci kasnije projekt je naprasno obustavljen. Testni poligon navodno vrijedan 300 milijuna dolara početkom lipnja se počeo demontirati, a sada stižu i nove informacije. Prije nekoliko dana pekinška je policija objavila kako je pokrenuta istraga protiv kompanije koja je predstavila TEB. U sklopu istražnih radnji uhićena su 32 zaposlenika, među kojima je i Bai Zhiming, šef tvrtke. Bai je navodno ilegalno prikupljao sredstva od potencijalnih investitora i pritom im obećavao godišnju kamatu od 12%.
 
Do kraja prošle godine protiv Baija je privatnu tužbu podiglo 72 investitora, koji su uložili oko 19 milijuna USD.  

Pročitajte više