Mercedes gasi proizvodnju A i C klase (u Americi)?

Foto: Mercedes

LOŠA poslovna klima i još lošiji poslovni rezultati odrazili su se na "stezanje remena" i kod najvećih. 

Kratko nakon što nas je zabavio Black Series izdanjem bolida AMG GT iz Mercedesa se vraćaju na kolosijek negativnih, pa i zabrinjavajućih poslovnih poteza. Pandemija je izuzetno jako pogodilo autoindustriju, a pošteđen nije ostao ni veliki Daimler.

Stoga su u kompaniji odlučili na štednju, pa su tako posljednjih tjedana obznanili prodaju tvornice Smarta, redukciju u masama plaća, pa i otkaze. Najnovija vijest govori kako se ukida proizvodnja dva popularna modela, A i C klase, javlja Reuters.

Signal budućih problema je podatak kako je Daimler i drugi kvartal završio s minusom, i to u iznosu od čak 1,68 milijardi eura. Rezultat je to pada potražnje za novim automobilima, a među njima su najviše na udaru kompakti i male limuzine, koji su i inače pod pritiskom crossovera gubili tlo pod nogama. 

Stoga su u Stuttgartu odlučili kako će Sjeverna Amerika obustaviti proizvodnju pojedinih modela. Tako će Mercedes obustaviti proizvodnju C klase u tvornici u Tuscaloosi u Alabami. Također, obustavlja se i proizvodnja A klase u meksičkim pogonima u Aguascalientesu.

"Naši sustavni napori da se vratimo na profitnu stranu putem smanjenja troškova i prilagodbe proizvodnih kapaciteta će se nastaviti", izjavio je čelni čovjek Mercedesa Ola Kaellenius za Reuters.

Prema dostupnim informacijama Daimler je uz smanjenje prihoda suočen s dodatnim troškovima. Tako je potrošio oko 129 milijuna eura na otpremnine te 687 milijuna na restrukturiranje globalne proizvodnje. U budućem razdoblju planiraju na troškovima zaposlenika uštedjeti 2 milijarde eura, a to je ekvivalent 20.000 zaposlenika, pisao je ranije njemački Handelsblatt.

Pročitajte više