Mitsubishi pod istragom, sumnjiče ga da je varao na dizelašima!

Foto: Mitsubishi

NAKON što se skrasio u Renault Nissan alijansi Mitsubishi je suočen s ozbiljnim optužbama. 

Ne tako davno, Mitsubishi se nalazio na rubu propasti. Tada je Carlos Ghosn, sada već bivši izvršni direktor Renault Nissan alijanse, donio odluku o kupovini izmučenog japanskog proizvođača, u namjeri da ga pripoji alijansi. Činilo se da je budućnost Mitsubishija osigurana.

Sada opet novi problemi. Kako prenosi Reuters, njemačko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Mitsubishija pod sumnjom da je japanska tvornica koristila nedozvoljene uređaje i softver u svojim dizel motorima, a kako bi lažnoi prikazivali manje emisije štetnih plinova.

Pod istragom su  četverocilindrični motori zapremnine 1,6 i 2,2 litre, a tužitelji su istragom obuhvatili i pojedine predstavnike Mitsubishija pod optužbom za prevaru, uz to i jedan ogranak predstavništva, kao i dvije tvornice dijelova.

Iz Mitsubishija su potvrdili da su mete istrage njihov njemački distributer vozila, kao i europski ogranak za istraživanje i razvoj. Poznato je, također, da je njemački proizvođač Continental jedan od dva dobavljača autodijelova koji je pod istragom, dok podaci o drugom osumnjičenom dobavljaču još uvijek nisu otkriveni, prenosi Carbuzz. Bosch se ranije očitovao i rekao da nije pod istragom. 

Uređaji uz pomoć kojih se lažira emisija ispušnih plinova bili su praktično nepoznati široj javnosti sve do 2015. godine i izbijanja afere s Volkswagenom, u kojem je div iz Wolfsburga priznao da je koristio nedozvoljen softver u dizel motorima kako bi prošli rigorozna testiranja emisija ispušnih plinova za američko tržište. Njemački proizvođač ubrzo je postao predmet mnogih drugih istraga što je rezultiralo plaćanjem milijardi dolazra kaszni i odšteta.

Istrage provedene i nad drugim velikim proizvođačima vozila s dizel motorima, poput Daimlera i FCA-a, također su pokazale prevare u vezi s emisijom ispušnih plinova nakon čega je uslijedilo plaćanje skupih kazni.

U ovoj fazi postupka, nije poznato kako će proći Mitsubishi po pitanju kazni, ali je sigurno da će oporavak japanskog proizvođača koji je već duže u krizi, ovim biti značajno otežan.

 

 

Pročitajte više