NAJAVA Ususret Festivalu brzine, najatraktivnijem auto spektaklu ovog ljeta

Foto: FOS/Facebook

FESTIVAL brzine iz godine u godinu je sve značajniji, a time i atraktivniji. 

Okupljanje je to koje donosi niz atraktivnih događaja i još više superzanimljivih automobila. Osim povijesnih bolida, bilo cestovnih ili trkaćih, uključujući i one i Formule 1, posjetitelji često mogu vidjeti i unikate koji se ne mogu vidjeti nigdje drugdje u svijetu. 

Najznačajniji noviteti

Festival brzine i njegov slavni uspon do danas su ugostili nebrojene automobile, a nerijetko smo svjedočili i debiju potpuno novih modela. Tako je i ove godine pa će brojni proizvođači premijerno predstaviti nove modele ili barem specijalne serije. Neki su, pak, pripremili prave unikate, a tu se posebno ističe Ferrari. 

 

Talijani ove godine dovode KC23, trkaći automobil baziran na 488 GT3 koji dobiva posebnu Gold Mercury boju i niz aero dodataka, uključujući ogromno stražnje krilo. Nije poznato je li motor mijenjan. Ako nije, u pitanju je 3.9 V8 twin-turbo sa 600 KS i 700 Nm koje razvija pri visokih 7000 odnosno 6000 o/min. 

Jednako atraktivan je i Aston Martin Valour, vjerojatno posljednji V12 ove tvrtke. 110 primjeraka je ponuđeno obožavateljima koji traže jedinstvenu kombinaciju V12 motora, ručnog mjenjača i stražnjeg pogona. Jednostavno fantastično. 

Od V8 motora se oprašta i Maserati, a jedan od tih oproštajnih modela je Ghibli 334 Ultima. Uz atraktivnu limuzinu, istu izvedbu dobiva i Levante. 

 

Vjerovali ili ne, ovaj festival je jedno od prvih mjesta na kojima će posjetitelji moći vidjeti novi BMW serije 5. Predstavljen u svibnju, ovaj model jasno ukazuje na električnu budućnost BMW-a.

Zanimljivo je da ovaj festival s podjednakim zanimanjem prati i električne automobile. Svi se dobro sjećamo što je prošle godine napravio McMurtry Speirling. Sad je došlo vrijeme za proizvodnu izvedbu ovog malenog dvosjeda. Ima 1000 KS, bateriju kapaciteta 60 kWh i cijenu neznatno ispod milijun eura. U ponudi će biti tisuću primjeraka. 

 

U Goodwood dolazi i Pininfarina Battista. I to s posebnom izvedbom koja se prisjeća prvog F1 prvaka Ninna Farine. Predviđeno je pet primjeraka, a karakterizirat će ih isključivo dizajnerske novosti. Glavna zvijezda u električnom programu mogao bi biti Porsche Mission X, koncept iz kojeg bi se uskoro mogao izroditi novi hipersportaš. 

Na popisu noviteta još je niz superzanimljivih automobila, uključujući Lamborghini, Lotus i McLaren. U svakom slučaju bit će zanimljivo. 

Pročitajte više