NASA traži električni SUV model, a vi joj možete pomoći u tome

Foto: NASA

AUTOMOBILI stižu na Mjesec, a svemirska agencija želi najbolje vozilo za predstojeću misiju.

Plan za vraćanje astronauta na Mjesec podrazumijeva i novo vozilo koje će se moći kretati po površini našeg prirodnog satelita. Zato NASA sada traži pomoć u okviru programa Artemis, to jest dizajnera koji će osmisliti vozilo koje se može kretati, istraživati i omogućiti stvaranje nove generacije astronauta, piše TopGear.

"Svemirska agencija traži koncepte za sustav robotičke pokretljivosti pomoću kojeg bi se preko Mjeseca mogli transportirati instrumenti, provesti krucijalna znanstvena istraživanja širom Mjesečevog teritorija, uključujući i područja do kojih ljudi ne mogu doprijeti, kao što je njegov Sjeverni pol", piše u zahtjevu.

"Možemo očekivati da će posada u svojim svemirskim odjelima moći hodati najviše pola milje. Ako budemo mogli postaviti rover blizu mjesta slijetanja prije nego što posada stigne, potencijal ovih prvih misija će znatno porasti", kaže Marshall Smith, direktor programa za istraživanje Mjeseca koje uključuje čovjeka.

Rok za prijavu na natječaj je 6. ožujka, a nekoliko dana kasnije bit će objavljeno tko je predložio najpogodniji model vozila za vožnju po Mjesecu.

"Želimo dobiti ponude iz automobilske industrije, za terenska vozila, za električne automobile i više od toga – svemirska industrija nije isključiva. Želimo svoje rovere na Mjesecu, električne, autonomne i otporne na ekstremno okruženje", zaključuje on.

Povećanje pokretnosti na Mjesecu je posljednji korak programa Artemis, u okviru kojeg će na Mjesecu biti testirani novi sustavi i tehnologije prije nego što se u četvrtom desetljeću 21. stoljeća tamo pošalje posada.

Pročitajte više