Novi Hyundai Ioniq 5 N stigao u Hrvatsku, ima impresivne brojke

Foto: Hyundai

Hyundai je posljednjih godina stekao značajan ugled među automobilskim entuzijastima zahvaljujući sportskim N verzijama svojih modela I20 N, I30 N i Kona N. S naglaskom na elektrifikaciju, Hyundai je sada predstavio i svoj prvi električni sportski model - Ioniq 5 N, a prije par dana predstavljen je i u Zagrebu. 

Impresivne brojke

Adut novog Hyundaija Ioniq 5 N nije samo izgled, već i snaga od 609 KS, koja u boost načinu rada doseže čak 650 KS. Maksimalni okretni moment od 740 Nm svrstava ga među superautomobile. Uz pomoć dva električna motora, ovaj model postiže ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,4 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 260 km/h.

Baterija kapaciteta 84 kWh najveća je dosad ugrađena u Ioniq 5, omogućujući doseg od 448 kilometara prema WLTP standardu. Zahvaljujući arhitekturi od 800 V, punjenje je izuzetno brzo; na odgovarajućem punjaču, automobil se može napuniti od 10 do 80 posto za samo 18 minuta.

Hyundai je razvio i N Active Sound+ sustav. Ovaj sustav, koristeći osam unutarnjih i dva vanjska zvučnika, stvara zvuk benzinskog motora i ispuha sličan onome u benzinskim N modelima.

Pored toga, Hyundai je simulirao rad mjenjača s dvostrukom spojkom putem sustava N e-shift, koji oponaša trzajeve promjena brzine i kočenje motorom, pružajući autentičan osjećaj vožnje sličan onome u benzinskim sportskim automobilima.

Konstrukcija automobila je ojačana u odnosu na standardni Ioniq 5, a vozilo je opremljeno specijalnim ovjesom. Kočnice su značajno poboljšane, s diskovima od 400 mm sprijeda i 360 mm straga, skrivene iza 21-inčnih naplataka. Automobil ima i poseban način rada za driftanje te druge programe za optimalne performanse na trkaćoj stazi.

Cijene za Ioniq 5 N još nisu poznate, ali se automobil već može naručiti u prednarudžbi.

Predstavljen i redizajnirani Tucson

Inače, uz Ioniq 5 N u Zagrebu je predstavljen i redizajnirani Hyundai Tucson. Prvi je to redizajn tog modela koji nudi novo vanjštinu, ali i unutrašnjost.

Kako javlja Autoportal, početna izvedba Tucsona starta od 27.900 eura

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.