Ovi klasični Land Roveri samo izgledaju staro: Voze na struju i strašno su skupi

Foto: Everrati

MLADA britanska tvrtka udahnula je novi život britanskim klasicima, koji su sada postali privlačni i ekološki nastrojenim vozačima.

Everrati je tvrtka osnovana 2019. godine, a poznata je po preradama starih Land Rovera. Pritom se ne radi o klasičnom tuningu, već o restauraciji čiji je središnji dio ugradnja električnog pogona. Time Range Rover i Stari defender prvi put dobivaju eko predznak. 

U ponudi su sada Land Rover Defender bez obzira na godinu proizvodnje te Range Rover Classic, svojevrsni pionir premium SUV segmenta, koji se proizvodio do 1996. godine, čak i nakon predstavljanja druge generacije. Svi automobili nakon temeljite restauracije dobivaju novi pogon, koji čine elektromotor, mjenjač i baterija. 

Performanse su nepoznate, ali zato iz tvrtke poručuju da će "modifikacija pogona premašiti performanse originala". Prvi Range Rover iz 1970. godine pokretao je 3.5 V8 s 95 KW ili 129 KS, dok je najmoćnija izvedba imala 4.2 V8 s 200 KS. 

Everratijeva prerada serije IIA nudi pogon snažan oko 150 KS (i 300 Nm), što je dovoljno da do 100 km/h ubrza za manje od 13 sekundi. Doseg je s baterijom od 60 kWh oko 240 km. Osjetno bolje od originala, ali malo kome će vrijediti čak 159.9510 GBP.

Najbolje u svemu je što se radi o reverzibilnoj modifikaciji pa se vlasnik uvijek može vratiti na staro i ispod poklopca ugraditi originalni motor na fosilno gorivo. Inače, Everratti će ugrađivati plemenite materijale, ali opet one koji se mogu nazvati ekološki prihvatljivima. 

 

Nema sumnje, ovim klasicima je udahnut novi život te im je osigurana mirovina. Nažalost, postoji i druga strana medalje, a ona kaže da uz uspješnu potragu za kvalitetnom osnovom, klijent mora pripremiti barem 230.000 GBP, što je startna cijena prerade. Zvuči previše čak i za fetive poklonike ove slavne britanske marke. Defender je nešto povoljniji - 185.000 GBP plus donorsko vozilo.

Spomenimo i da britanska marka nije jedina na meniju. Isti tip prerade nudi se za Porsche 911 (964), Mercedes SL Pagodu i još neke klasike. 

 

Up close and personal with the next generation of automotive icon: the Everrati x Superformance GT40 Continuation, an 800 bhp EV that promises driving excitement like no other. #Everrati #ElectrifyingIcons #Superformance #GT40 #ClassicCar #Icon #EV #LeMans #Electric #ZeroEmissions #Sustainability #Future #Tech Hilton and Moss Sales

Objavljuje Everrati u Četvrtak, 13. listopada 2022.

Pročitajte više