Ovo je nova Mazda3, poznata izvana i revolucionarna iznutra

Foto: Mazda

ČETVRTA generacije Mazde3 predstavljena je u Los Angelesu.

Sukladno očekivanjima Mazda je primijenila dizajnerski potpis veće 6-ice, ali i konceptnog Vision coupea, pa je epilog izuzetno atraktivan. I pritom je svejedno govorimo li o limuzinskoj ili klasičnoj kompaktnoj izvedbi. Prepoznatljiv izgled dodatno je začinjen sportskom agresijom izduženih LED svjetala te dojmom masivnosti potenciranim mesnatim C nosačem.

Iznutra pak atraktivno i prostranije okruženje kao posljedica postavljanja modela na novu platformu. Jednostavno osmišljenim interijerom s dominantnim zaslonom infotainmenta dijagonale 8,8 inča ništa s eneće moći osporiti glede ergonomije ili kvalitete.

Ono najzanimljivije je ipak ispod poklopca. Mazda je jedan od rijetkih proizvođača koji doslovno milijarde još uvijek ulaže u klasične motore, a jedan od njih je novi SkyActiv-X motor. 2.0 benzinac daje 190 KS i 230 Nm, a pritom troši do 30% manje goriva od konkurencije. Njegova posebnost je da smjesu pali kompresijom poput dizelaša, sustavom Spark-Controlled Compression Ignition (SCCI), i to u fazama kada radi bez naprezanja, primjerice kod krstarenja otvorenom cestom.

Dalje u ponudi su benzinci, 1.5 sa 100 KS, te 2.0 sa 121, odnosno 150 KS. U igri je i jedan dizelaš, 1.8 Skyactive-D snage 115 KS. Valja računati i na i-Activ pogon, zajedno s G-Vectoring Control Plus sustavom sa CX-5.

Cijena je još uvijek nepoznata, no u Njemačkoj bi trebala startati od 23.000 eura. Dolazak u Hrvatsku očekuje se u prvoj polovici iduće godine.

Pročitajte više