Policija istražuje korupciju u Mercedesovoj tvornici. U pitanju su milijuni

Foto: Mercedes

MERCEDES je potvrdio kako su njegovi zaposlenici osumnjičeni za korupciju, a u pitanju su milijuni. 

Mercedes je za njemački BILD potvrdio kako je kompanija uključena u aferu korupcije isključivo kao žrtva. Glavni javni tužitelj Aniello Ambrosio iz ureda javnog tužitelja u Stuttgartu bio je konkretniji: "Istražujemo dvije osobe zbog sumnje na korupciju i primanje mita u gospodarskom poslovanju."

Prema dostupnim informacijama kojima raspolaže njemački magazin, radi se o milijunima eura. U korporativnim krugovima govori se o jednom od najvećih razotkrivenih slučajeva podmićivanja u koncernu Mercedesa.

Prva izvješća govore kako su optuženi uspjeli vještim trikovima osigurati da određeni dobavljači dobiju ugovor, a za to su bili dobrano nagrađeni. 

Mercedesov glasnogovornik Johannes Leifert, odgovoran za pravna pitanja u Mercedesu, izjavio je: "Mi smo oštećena strana u ovom slučaju i podnijeli smo prijavu." Ured javnog tužitelja u Stuttgartu je potom zadužio Ured državne kriminalističke policije (LKA) u Stuttgartu za istragu.

Krajem prošlog tjedna policija je konačno stigla u Mercedes i pretražila prostore tvornice u Sindelfingenu. Tada su zaplijenili računala i mobilne telefone osumnjičenih. Mnogi se pitaju zašto je angažiran državni ured kriminalističke policije, a ne lokalne policijske snage. Dostupne informacije idu u smjeru kako se radi o vrlo kompleksnoj korupciji ogromnih razmjera koja traje duži niz godina. 

I dok policijski stručnjaci za gospodarski kriminal češljaju tvornicu, posebno odjel nabave, iz Mercedesa poručuju kako u potpunosti podržavaju vlasti u istražnim radnjama te se ograđuju od bilo kakvih daljnjih komentara. 

Podsjetimo, Mercedesova tvornica u Sindelfingenu zapošljava 35.000 radnika, a njeni najvažniji proizvodi su E i S klasa, kao i električni EQS. Tu je smješten i Mercedesov centar za istraživanje i razvoj. 

Pročitajte više