Predstavljena je nova generacija Toyotine limuzine na vodik

Foto: Toyota

TOYOTIN revolucionarni Mirai, prva svjetska serijska limuzina s vodikovim gorivnim ćelijama, ima niz tehnoloških nadogradnji za 2024. s novim i proširenim značajkama i funkcijama za sigurnost, praktičnost te povezanost i zabavu u vozilu.

Predvodnik vozila na vodik

Podsjetimo, Mirai je predvodnik električnih vozila s gorivnim člancima (FCEV). U svojoj aktualnoj generaciji ugradnjom dodatnog (trećeg) spremnika vodika doseg je povećan za 30% i sada iznosi odličnih 650 km. Spremnici su raspoređeni u obliku slova T, pri čemu je najduži postavljen uzdužno u sredinu.

Sveukupno u njih je moguće smjestiti 5.6 kg vodika, u usporedbi s 4.6 kg u dva spremnika na bivšem Miraiju.  
Gorivni članci su iz podnice premješteni u prostor motora, a to donosi prostraniju unutrašnjost. Mirai je, zahvaljujući većim prevjesima, sada stigao na gotovo pet metara (4975 mm), a povećana je širina vozila, i to za 75 mm.

Snaga motora: 128 kW

Visokonaponska baterija i elektromotor smješteni su iznad stražnje osovine. Baterija je litij-ionska visokonaponska baterija kapaciteta 4.0 Ah, dok je snaga elektromotora 128 kW.

U najnovijoj obnovi Mirai usvaja najnovije sigurnosne i pomoćne značajke sustava Toyota Teammate kako bi omogućio sofisticiranije otkrivanje i izbjegavanje nesreća te smanjio opterećenje koje se stavlja na vozača.

Sada su dio standardne opreme sustav za preveniranje sudara, adaptivni tempomat, sustav prepoznavanja prometne trake te detalji poput prepoznavanja vozila u mrtvom kutu ili kamera s krugom od 360 stupnjeva.

Dostupan Smart Connect+

Slično je i u interijeru koji sada prihvaća Toyotin sofisticirani multimedijski paket Smart Connect+, kojem se pristupa preko 12.3-inčnog zaslona osjetljivog na dodir novog izgleda.

On omogućuje pristup navigaciji koja se stalno ažurira prometnim informacijama uživo za učinkovito planiranje putovanja.

JBL audiosustav kao standard

Kao alternativu dodirnom zaslonu vozač i suvozač mogu koristiti glasovne naredbe i pomoćnika u vozilu "Hey Toyota". Novi sustav prepoznaje razgovorni stil govora i može se koristiti bez isključivanja zvuka. Sam audiopaket je JBL premium zvučni sustav s 14 zvučnika.

Pametni telefoni mogu se integrirati s multimedijskim sustavom automobila s bežičnom Apple CarPlay i Android Auto vezom, a svih pet USB priključaka u kabini sada su USB-C standard za povezivanje uređaja i punjenje.

Pročitajte više