Sigurnosni dodatak koji spašava živote: I Nissan ugrađuje sustav upozorenja za stražnje sjedalo

 Foto: Nissan, GM

SAMO u Americi se godišnje zabilježi pedesetak smrtnih slučajeva od toplotnog udara u automobilu. 
 
Nakon General Motorsa, i Nissan se pridružio grupi proizvođača koji će standardno opremati pojedine modele tzv. Rear Seat Reminder sustavom upozorenja koje vozača zvučnim i svjetlosnim signalom obavještava ako je nakon zaključavanja automobila na stražnjem sjedalu ostao putnik. 
 
Jeftin i vrlo koristan sustav koji, doslovno, spašava živote. Podsjetimo, prema istraživanju NHTSA-e, samo je u razdoblju od 1998. do 2012. godine od toplinskog udara u automobilima u SAD-u umrlo 527 djece, a njih više od 51 % vozači su nenamjerno ostavili u automobilu. 
 
 
Sve su glasniji oni koji zagovaraju inicijativu da oprema koja bi vozača upozoravala da je na zadnjem sjedalu putnik, postane serijska na novim automobilima. Tzv. HOT CARS (Helping Overcome Trauma for Children Alone in Rear Seats) prijedlog zakona prisilio bi proizvođače automobila da ugrade u sve nove automobile sustav koji bi vozača upozoravao da je na stražnjem sjedalu ostao putnik nakon što je motor automobila ugašen.
 
U slučaju Nissana, sustav Rear Door Alert reagira aktiviranjem sirene ako je nešto ostalo na stražnjem teretu. Standardno će se isporučivati na modelu Pathfinder, i to od rujna ove godine, a potom će biti predstavljen i na drugim modelima. Sustav prati broj otvaranja stražnjih vrata nakon što je startan motor. Ako se stražnja vrata ne otvore nakon gašenja motora, sustav će upozoriti porukom na ploči s instrumentima, a potom će se aktivirati i automobilska sirena. Kako sustav u praksi funkcionira, možete vidjeti u promotivnom videu u nastavku. 
 

Pročitajte više