Što ako slučajno umjesto kočnice stisnete gas? Toyota ima rješenje za to

Foto: EPA

POČETKOM srpnja japansko ministarstvo zatražilo je od Toyote i još sedam velikih proizvođača automobila rješenje za nesreće prouzročene pogrešnom primjenom gasa i kočnice.

Kako piše Motor1, u prvih šest mjeseci ove godine dogodilo se 149 prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u kojima su sudjelovali vozači stariji od 75 godina, a prema podacima lokalne policije, do 11 posto tih nesreća došlo je jer je vozač greškom dao gas umjesto da je pritisnuo kočnicu.

Toyota je odgovor smislila vrlo brzo. Planira uskoro predstaviti novu funkciju koja će spriječiti takve nesreće, odnosno spriječit će da vozač umjesto kočnice stisne gas.

Fokus na pješacima i biciklistima

Kako je objavio Japan News, Toyota se fokusirala na drugačiju funkciju od one koja već postoji. Naime, većina tih postojećih funkcija sprečavanja davanja gasa odnosi se na prepreke poput zidova ili drugog automobila. Ali Toyota će predstaviti funkciju koja će se fokusirati na pješake i bicikliste. Iako već neki automobili i imaju sličnu funkciju te detektiraju pješake, u Toyotinom slučaju se radi o tome da će se ugasiti motor ako auto detektira ispred sebe pješaka ili biciklista, a vozač pritisne gas.

Također, nova funkcija će onemogućiti "gas do daske" čak i ako auto ne detektira nikakvu prepreku ispred sebe. U tom slučaju snaga motora će se automatski smanjiti. Japan News navodi kako se drugi proizvođači i neće baš u potpunosti složiti s takvim funkcijama jer postoje slučajevi u kojima će auto zaista trebati malo jače ubrzanje.

Toyota bi željela ovu funkciju ugrađivati u aute što prije, nadaju se da će već do kraja godine početi s najpopularnijim Priusima, a otkrili su da će omogućiti ugrađivanje i u starije automobile.

Zasad nije poznato hoće li se ta funkcija ugrađivati i u aute izvan Japana.

Pročitajte više