The Verge: Ovo je mejl koji Tesla šalje ljudima koji su dobili otkaz

Foto: EPA

Proizvođač električnih vozila Tesla podijelio je ovog tjedna još otkaza. 

Tako su se na listi za otpuštanje našli zaposlenici u softverskim, servisnim i inženjerskim odjelima, objavila je tehnološka publikacija Electrek, pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Ovi otkazi podijeljeni su svega nekoliko tjedana nakon što je Tesla smanjila broj zaposlenih za 14.000 ljudi. Valja podsjetiti da je otpušten i cijeli odjel za punjenje električnih vozila.

Zaposlenici u Tesli primili su e-mail tijekom vikenda u kojima ih se obavještava o širim opuštanjima. Tesla je odbila išta komentirati. 

Anonimni zaposlenik otkrio mejl koji je dobio nakon otkaza

The Verge je objavio navodni mejl koji je poslan otpuštenim ljudima. Navodi da mu ga je poslao anonimni radnik koji je nedavno dobio otkaz.

"Obavještavamo vas da je nakon pažljivog pregleda vaših stalnih radnih ograničenja i vaše uloge utvrđeno da nije bilo razumne prilagodbe koja bi vam omogućila obavljanje bitnih funkcija vašeg položaja u vašoj ulozi. 

Sljedeći korak u interaktivnom procesu je Alternative Job Search  (AJS proces), koji se sastoji od pregleda Tesline interne i eksterne palete poslova kako bi se identificirale potencijalne pozicije. 

Obavještavamo vas da nismo identificirali nijedno radno mjesto za koje se čini da ste kvalificirani. S obzirom na nedavno promjene u poslovanju, trenutno ne predviđamo takva otvaranja radnih mjesta u skorije vrijeme. 

Kao takvi, obavještavamo vas da namjeravamo zaključit AJS proces u ovom trenutku.  Budući da nismo identificirali alternativno dostupno radno mjesto, počet ćemo s obradom vašeg odvajanja od zaposlenja u Tesli, od 3. svibnja 2024.", navodno stoji u mejlu kojeg je The Vergeu poslao anonimni zaposlenik.

Teslin mejl razlikuje se od tradicionalnih mejlova o otpuštanju u kojima se radnicima obično zahvaljuje na vremenu provedenom u tvrtki i često im se šalju dobre želje za budućnost. 

"Dobio sam otkaz nakon što sam treći put unaprijeđen"

Mnogi Teslini zaposlenici koji su ovog tjedna dobili otkaz žalili su se u nizu objava na društvenoj mreži LinkedIn. 

"Službeno sam otpušten samo dva mjeseca nakon što sam po treći put unaprijeđen u višeg koordinatora inspekcije", napisao je Jake Knowles u objavi na LinkedInu.

"Svatko u Tesli iskusio je određeni pritisak proteklog mjeseca, s kolegama koji su odlazili svaki tjedan. Na kraju, ovaj kontinuirani val otpuštanja sada je stigao i do mene", napisao je Mingcheng Guo, koji tvrdi da je bio UX dizajner u Tesli. 

"Iako je otkaz obeshrabrujuć, sada gledam unaprijed i spreman sam istražiti nove prilike", dodaje.

Musk: Otkazi su rezultat brzog rasta firme i dupliciranja radnih mjesta

Kad je Tesla prvi put objavio da smanjuje svoju radnu snagu za 10 posto, Musk je obavijestio zaposlenike da je razlog otpuštanja rezultat brzog rasta firme i dupliciranja radnih mjesta određenim područjima.

Tesla je ove godine počeo otpuštati svoju radnu snagu nedugo nakon što je u svom izvješću o zaradi za prvo tromjesečje za 2024. otkrio sve manju prodaju vozila, koja se smanjila za 8,5% u odnosu na prethodnu godinu. Automobilski prihodi tvrtke također su smanjeni za 13% u odnosu na prethodnu godinu, a ukupni prihodi smanjeni su za 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Pročitajte više