Što je bolje na snijegu, zimske gume i prednji pogon ili cjelogodišnje s 4WD pogonom?

Screenshot: Youtube

ODGOVOR na ovo pitanje koje si mnogi postavljaju pokazat će test u kontroliranim uvjetima s dva automobila. 

YouTube kanal Tyre Reviews odgovor na ovo pitanje pokušao je pronaći putem testa na Minijevom SUV modelu Countryman, i to na Goodyearovom zimskom testnom poligonu. Osim boje, koja je ovdje nebitna, jedine razlike između dva automobila su u gumama i vrsti pogona. Bijeli Mini ima AWD pogon i vozi na cjelogodišnjim gumama Goodyear Vector 4Season Gen 3, dok crni ima prednji pogon i zimske gume Goodyear UltraGrip Performance+. Pogađate, treća opcija o kojoj se na Balkanu voli razmišljati, a uključuje ljetne gume, nije ni u primislima autorima testa. 

Test ubrzanja jasno pokazuje da cjelogodišnje gume s četiri pogonska kotača posao odrađuju daleko bolje. U držanju zavoja, kad voze po kružnoj putanji izloženi lateralnim silama, oba su vozila podjednaka, ali Mini s AWD pogonom daleko bolje ubrzava te je zabavniji u vožnji. 

I konačno jedna očita prednost zimskih guma. Zaustavni put je kraći, i to podjednako na snijegu i ledu. Također, Mini na zimskima jednako dobro ulazi u zavoj pri usporavanju. 

Što zaključiti na kraju? Istina, pogon na sve kotače daje jednu dozu sigurnosti i još veću po pitanju zabave. Međutim, u svakodnevnim uvjetima kad je sigurnost u pitanju, a nju gledamo kroz zaustavni put i mogućnost izbjegavanja prepreke, zimska guma je u blagoj prednosti, i to bez obzira na broj pogonskih kotača. 

Pročitajte više