Sve o bojama automobila: Koje su najpopularnije, a koje najbolje skrivaju ogrebotine

Foto: Shutterstock, Axalta

CRNI automobili djeluju najluksuznije, ali traže najviše pažnje oko održavanja. 

Najpopularnije boje u autoindustriji

Trendovi u autoindustriji se često mijenjaju, a tu nisu izuzetak ni boje. Prema najnovijem izvješću, na svjetskoj razini najpopularnija je bijela boja sa zastupljenošću od 34%. Slijede crna (21%) i siva (19%), a tek potom na red dolaze srebrna i plava s udjelom od 8%. 

Promatramo li samo Europu, trendovi su nešto drukčiji. Europa je jedini kontinent na kojem je siva boja najpopularnija, i to s udjelom od 27%. Na drugom mjestu je crna boja (22%), a tek na trećem mjestu se nalazi bijela boja (21%), koja drži prvo mjesto na ljestvici popularnosti na svim drugim kontinentima. 

I dok je očekivano da je crna boja prvi izbor na luksuznim automobilima, pomalo iznenađuje da je u segmentu SUV-ova najpopularnija bijela boja. 

2022 Axalta Global Color Popularity Infographic by Index.hr on Scribd

Svjetlije nijanse više praštaju

Opće je prihvaćena ideja kako tamni, a posebno crni automobili izgledaju otmjenije, ali vlasnici za to plaćaju skup danak zbog potrebe za stalnim pranjem i lickanjem automobila. Da ne govorimo kako na takvom autu svako, pa i najmanje oštećenje, odmah upada u oči. 

I to nisu samo tzv. bapske priče. Prema nedavnom godišnjem izvještaju tvrtke Axalta, doista ispada da se oštećenja i ogrebotine na automobilima najmanje vide na svijetlim nijansama. Bijela boja i svijetle nijanse sive na suncu bolje prikrivaju prljavštinu, ali i manje ogrebotine. Tamne nijanse, a posebno crna, ne praštaju ni najmanju količinu prašine. 

Boja godine

Axalta također bira boju godine. Tijekom 2022. bila je to nijansa Royal Magenta, koja naglašava luksuz uz visoku dozu elegancije. Za 2023. godinu izbor je pao na nijansu Techno Blue, kojom se želi naglasiti ritam današnjeg načina života, ali i tranziciju iz realnog u virtualni svijet. 

"Ovogodišnja boja je živahna i zrači pozitivnošću", rekao je Hadi Awada, viši potpredsjednik za globalnu mobilnost u Axalti.

Pročitajte više