FOTO Talijanska policija zaplijenila Fiate zbog male talijanske zastave

Foto: Fiat

MALO je onih koji bi uspjeli pogoditi koji je razlog zapljene. 

Ako se sjetimo Alfinog problema s modelom Milano, stvari postaju jasnije. Naime, Alfa Romeo je bio prisiljen preimenovati svoj novitet imena Milano u Junior, a sve kako se ne bi obmanjivala javnost kako se radi o proizvodu izrađenom u Italiji. 

Ista stvar sada vrijedi za Fiat Topolino. Mini četverocikl je ujedno brat blizanac dva druga modela Stellantisa, Citroena Ami i Opela Rocks, a koji se zajedno sa spomenutima proizvodi u pogonima u Maroku. I ne bi tu bilo ništa sporno da karoserija nije ukrašena malenim amblemom s motivom talijanske zastave. 

Zakon je tu jasan: uvoz i izvoz u svrhu komercijalizacije ili stavljanje u promet ili počinjenje radnji koje su nedvosmisleno usmjerene na stavljanje u promet proizvoda s lažnim ili obmanjujućim oznakama podrijetla predstavlja kazneno djelo i kažnjivo je prema članku 517. Kaznenog zakona.

Dakle, ovaj amblem sugerira da je proizvod nastao u Italiji, čime se obmanjuje kupac, a to će Fiat stajati između 10.000 i 250.000 eura. 

Glasnogovornik Stellantisa rekao je za La Repubblicu da je Fiat "poslovao u potpunosti u skladu s propisima", jasno stavljajući do znanja gdje se proizvodi Topolino i bez pokušaja zavaravanja kupaca. Tvrtka je ipak pristala ukloniti problematičnu naljepnicu kako bi deblokirala 134 automobila zaplijenjena u luci.

Pročitajte više