Top Gear: Jesu li električni automobili doista dio zavjere?

Foto: Volkswagen

Britanski Top Gear pozabavio se elektromobilnosti i sve snažnijim tvrdnjama da su električni automobili dio teorije zavjere. Kažu kako je jedan od najčudnijih, ali iznenađujuće čestih prigovora protiv električnih automobila, osobito u internetskim komentarima, da su dio zavjere.

Najčešće anonimni komentari idu u smjeru teorije da su na djelu neke mračne sile koje forsiraju prijelaz na električna vozila. "Ali ako provedete čak pet sekundi čitajući ove teorije, postavlja se najvažnije i jednostavno pitanje: Zašto?“ naglašava autor komentara.

Postavlja se pitanje zašto bi nas vlade htjele gurnuti u električna vozila protiv naše volje. Svejedno je govorimo li o vladama država u Europi ili Americi; sve one razmišljaju samo o idućim izborima i imaju potrebu za kratkoročnom popularnošću.

A u takvom ozračju prijelaz na električna vozila je na mnoge načine nepopularan, pa i u smislu prihoda: lakši kratkoročni put od subvencija za električne automobile je smanjenje poreza na naftu.

Isto vrijedi i za drugu stranu. Zašto bi proizvođači automobila željeli svijet električnih vozila? Za sada se baterije skupo izrađuju u novim tvornicama. Stari motori su bili sasvim dobri i bez tih ogromnih investicija. Konačno, profit će zasigurno još neko vrijeme biti manji od električnih automobila.

Da nisu ipak vlasnici rudnika ti koji stoje iza svega? Da, moćni su i njihovi su rudnici ekološki neprihvatljivi. Ali nisu ni blizu tako veliki i moćni kao naftne kompanije, za koje energetska tranzicija predstavlja veću prijetnju.

Zaokret prema električnim vozilima nije neka komplicirana i zlokobna mreža tajnih zloćudnih spletki. To je kratkoročna isplata za dugoročne boli zbog klimatskih promjena, zaključuje britanski magazin.

Pročitajte više