VIDEO Koliko konjskih snaga ima jedan konj?

Screenshot: YouTube

IAKO zvuči kao retoričko pitanje, odgovor je daleko kompleksniji. 

A odgovor na to pitanje pokušao je pronaći tim iza YouTube kanala Donut Media. Krenuli su od same definicije konjske snage prema kojoj je ona snaga potrebna da se masa od 75 kilograma podigne (djelujući silom od 75 kiloponda) na visinu od 1 metra u vremenu od 1 sekunde. 

Autori videa idu dalje u prošlost i pronalaze prvu definiciju potkraj 18. stoljeća kad je James Watt došao na ideju da svoj parni stroj usporedi sa snagom konja. On je izračunao da konj može podići 250 kg tereta na visinu od jedne stope (0.3m) u jednoj sekundi. 

 

Donut media je stoga došao na ideju da konja dovede na valjke gdje se testiraju automobili. Naravno, radi se o vrlo kompleksnom poslu te su na koncu angažirali tvrtku Motivo, koja je osmislila način na koji će se pravocrtno gibanje konja prebaciti u kružno gibanje potrebno na valjcima. 

U ovom zabavnom, ali poučnom videu autori su otkrili koliko "konjskih snaga" može dati čovjek, a u konačnici saznajemo koliko "konjskih snaga" daje i jedan konj. Rezultat bi vas mogao iznenaditi, jer kaže da je u pitanju 5.7 KS. Osjetno više no što je to procjenio slavni izumitelj. 

Pročitajte više