VIDEO Ovim jednostavnim trikom možete osjetno povećati snagu motora

Screenshot: YouTube

OVDJE se ne radi ni o kakvom tuningu, pa čak ni o danas jako popularnim modifikacijama elektronike. Još je jednostavnije. 

Sve što trebate napraviti je smanjiti količinu ulja u motoru. Naravno, ovaj potez se kosi sa zdravim razumom i svime što smo naučili o bitnim ulogama ulja u motoru. Ipak, ova stvar funkcionira, a konkretan test pokazuje i u kolikoj mjeri. 

Na YouTube kanalu The Motor Oil Geek objavljen je test motora na dinamometru uz različitu količinu ulja. Test je izveden u suradnji s Benom Straderom iz privatne tehničke škole EFI University, a testu je podvrgnut Chevroletov V8 motor. 

Kreću s minimalnom količinom ulja, pa ne čudi što je tlak ulja nizak. Ipak, mjerni uređaj ukazuje na maksimalnu snagu od čak 649 KS (i 617 Nm). Dolijevaju ulje i tlak u motoru raste na prihvatljivu razinu. Nažalost, snaga pada na 630 KS. 

 

Konačno, s deklariranom količinom ulja snaga motora dolazi do 569 KS (i 559 Nm), što je oko 10 posto manje od startne vrijednosti. Ovaj test pokazuje kako smanjivanje razine ulja doista utječe na veću snagu motora. Manje ulja u motoru znači i manje trenja te manje same tekućine koja "koči“ vrtnju motora. 

Ova metoda se koristi pri kratkim utrkama, gdje se događaju kratkotrajna opterećenja poput utrka ubrzanja. U svakom slučaju ovakav "tuning" nije za preporuku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.