VIDEO Pogledajte kako je Audijev monstrum skinuo Mercedes s trona

Screenshot: YouTube, Audi

AUDIJEV novitet je brži od Mercedesovog SUV-a.

SUV-ovi su normalna pojava na Nürburgringu. Prvo smo se divili Alfinom Stelviju, a onda je nakon niza pokušaja stigao jedan vraški brz Mercedes. Točnije, stigao je iz Affalterbacha, a ime mu je Mercedes-AMG GLC 63 S. Prije nešto manje od godinu dana odradio je krug za 7 minuta i 49,3 sekunde.

 

A sada je stigao Audi RS Q8. Ustvari, još nije stigao jer je premijera zakazana za 20. studenog. No, model je već isproban na slavnoj njemačkoj stazi, a testirali su ga i pojedini mediji. Vrijeme koje je postigao je osjetno bolje od Mercedesa, krug od nešto više od 20 km odvezao je za 7 minuta i 42,2 sekunde.

Audi RS Q8 mnogi doživljavaju kao prepakirani Lamborghini Urus. I nisu daleko. Ispod poklopca je isti 4.0 V8 twin-turbo, sada sa 600 KS i 800 Nm. Usprkos pozamašnoj masi od 2,4 tone, do 100 km/h će stizati za 3,8 sekundi, a vozit će preko 300 km/h.

Britanski Autocar je doznao kako je zračni ovjes preuzet sa SQ8. Kotači su promjera 23 inča s Pirelli P Zero valjcima mjera 295/30.

Ako se pitate koliko je auto dobro složen, najbolje govore sljedeći podaci. U Audi Sportu kažu da 100 krugova na Nürburgringu odgovara opterećenju koje automobil doživi u životnom ciklusu. RS Q8 je odradio gotovo 18.000 km.

Pročitajte više