Zašto kupovati nov automobil? Tvrtka rođenog Riječanina može i stari učiniti pametnim

TEHNOLOŠKA TVRTKA Bmmpr, sa sjedištem u San Franciscu, koja izrađuje inteligentni hardver, pojavila se na CES-u u Las Vegasu sa svojim poznatim automobilom budućnosti nazvanim Lightning. To je, u biti, potpuno restaurirani Mustang Fastback iz 1967.

"Tehnologija koju smo integrirali u ovaj automobil vrlo je slična onome što radimo za sva vozila na cesti koja sa sobom nose naše uređaje", rekao je Marko Mandarić, suosnivač i izvršni direktor Bmmpra.

 "Mi identificiramo ovlaštenog korisnika kada se on približava vozilu. S Lightningom to radimo tako da stvaramo simfoniju animacije koja pozdravlja korisnika dok se približava vozilu. Odlazak će također stvoriti još jednu animaciju sekvence gašenja."

Automobil u Soul Red boji s trkaćim prugama reagira na vozača na temelju blizine. Lightning oživi kada mu se vozač približi, a zaspi kada se vozač udalji. Čak i kada Lightning "spava", automobil će cijelo vrijeme pratiti promjene, spreman dočekati svog vozača po povratku.

Bmmprov proizvod za vozila, Bmmpr × Cars, elektronički je uređaj koji se lako postavlja i pretvara svaki automobil u pametni automobil. Radi uključivanjem u OBD-II priključak vozila ispod ploče. Bmmpr × Cars nadzire vibracije, nagib i promjene tlaka kako bi otkrio, na primjer, krađu katalizatora i kotača te provale kroz razbijene prozore. Senzori unutar hardvera hvataju te signale i odmah šalju telefonska upozorenja putem mobilne aplikacije Bmmpr: Next.

Mandarić, koji je inače rođen u Rijeci, odakle je kao dijete došao u SAD, dosjetio se prikazati zapanjujuće mogućnosti Bmmprove tehnologije u klasičnom Mustangu – i bio je spreman to učiniti na CES-u 2024. Međutim, potpuna obnova i programiranje Lightninga za interakciju s vozačem pokazala se velikim izazovom, posebice kada je riječ o rokovima. Kako je to izgledalo, možete pogledati u ovom videu.

Pročitajte više