Volkswagenov električni novitet: Komotniji od Touarega i praktičniji od Tesle

Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN je skinuo veo sa svog dosad najvećeg električnog modela koji će uskoro biti predstavljen u konceptnom izdanju na salonu u Šangaju.

Kao što mu ime govori, I.D. Roomzz dolazi iz VW-ove obitelji električnih modela, a već gabariti daju naslutiti da se radi o dosad najkomotnijem uratku. U Volkswagenu već sada kažu da će zahvaljujući pametnoj arhitekturu ovaj automobil imati prostraniju kabinu od primjerice Touarega, trenutno najprestižnijeg modela u gami.

Konkretni brojevi kažu da u duljinu mjeri 4.915 mm, širok je 1.890 mm i visok 1.760. Da, u pitanju je forma crossovera koja jasno cilja na segment gdje još uvijek stoluje Model X. A za razliku od njega Volkswagenov uradak nudi uzdužno klizni sustav otvaranja vrata, ali jednako impresivan u praksi.

Pogonski sustav čine dva elektromotora koji zajedno daju do 306 KS maksimalne snage. Zahvaljujući setu baterija od 82 kWh doseg je oko 450 km, i to prema WLTP-u, što je s obzirom na ponuđeno odličan rezultat. Pritom do 100 km/h treba 6,6 sekundi, vozi do 180 km/h, a može se puniti na moćnom istosmjernom punjaču snage 150 kW. Potonje znači da je pola sata dovoljno za punjenje baterija na 80%.

A kako se radi o konceptu Volkswagen je odlučio u opremu ugraditi sustav samovozeće vožnje, i to četvrte razine. A kada se aktivira autopilot sjedala se zakreću 25 stupnjeva, pa kabina dobiva tzv. lounge konfiguraciju. U svakom slučaju dizajn kokpita s digitaliziranim upravljačem će privući pažnju, baš kao i ekološke presvlake sjedala od recikliranih materijala.

I da, proizvodnu izvedbu očekujte već iduće godine, s još dva električna modela, I.D. Crozzi Compact I.D.

Pročitajte više