Volvo i Uber na ceste dovode 24.000 samovozećih taksija

 Foto: Volvo

VOLVO i Uber potpisali su sporazum prema kojem će slavni švedski proizvođač opskrbiti Uber tisućama luksuznih terenaca opremljenih sustavom autonomne vožnje. 
 
Jedan od najznačajnijih sporazuma između jedne kompanije za pružanje usluga prijevoza i automobilskog proizvođača nastavak je sada već višegodišnje suradnje Ubera s Volvom. Prema okvirnom sporazumu Volvo će tijekom tri godine, počevši od 2019. godine, Uberu isporučiti čak 24.000 vozila opremljenih sustavima autonomne vožnje. I to ne bilo kojih već luksuzni SUV model XC90 kojeg je struka već proglasila jednim od najboljih (i najljepših) luksuznih SUV-ova na tržištu. 
 
 
Uzlet pod kineskom kapom
 
Otkako je Volvo potpao pod kapu kineskog vlasnika, tehnološki napredak kompanije dodatno se ubrzao. Tako su Šveđani najavili kako će njihovi automobili biti toliko sigurni da se u njima više neće ginuti. A da bi to postigli, planiraju izuzetno napredne sustave među kojima je onaj vezan uz autonomnu vožnju najvažniji.
 
Tu je i električni pogon koji je već ušao u sastav svih Volvo modela, zasad u hibridom, a uskoro i u čisto električnom izdanju. Sve to dopušta nova SPA (Scalable Product Architecture) platforma koju koriste svi modeli iz gornjeg doma ponude Volva. 
 
 
XC90 opremljen sustavom autonomne vožnje Volvo razvija u suradnji s Uberom više od godine dana, a prvi dio naklade, 100 primjeraka, Uber je još prošle godine izveo na ulice Pittsburgha. Nove automobile će također koristiti na američkom tlu, no za sada nije obznanjeno na kojim lokacijama će se koristiti i od kada.
 
Jeff Miller iz Ubera za Automotive News Europe komentirao je kako će se to dogoditi "brže nego što mislimo". Cilj je jasan, a to je da vozila potpuno samostalno voze u određenim gradovima, odnosno lokalitetima, što odgovara razini 4. Kad je pak u pitanju razina 5 koja nema ograničenja po pitanju lokacije, nju još nitko i nije spreman ponuditi. 

Volvo u prednosti ispred BMW-a i Mercedesa
 
U Volvo pak najavljuju kako će 2021. godine tržištu predstaviti prvi model opremljen sustavom autonomne vožnje. Pritom govorimo o sustavima četvrte razine, gdje automobil može upravljati u potpunosti bez upliva vozača, ali na određenim lokacijama.
 
Paralelno s ovom suradnjom Volvo će nastaviti širenje i kroz novu marku Lynk & Co koju je Geely pokrenuo. Očekuje se kako će participirati i na razvoju letećeg automobila. Naime, Geely je prošlog tjedna kupio kompaniju Terrafugia koja se bavi razvojem i proizvodnjom letećeg automobila.
 
Sve ovo jasno pokazuje da je Volvo sada u prednosti nad glavnim konkurentima, posebno BMW-om i Mercedesom koji su krenuli istim putem razvoja tzv. robotaxi vozila. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Volvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Volvo.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više