Volvo ispred konkurencije: Prvi samovozeći model do 2021. godine, a poznata i cijena

 Foto: Volvo

VOLVO će do 2021. godine opcijski ponuditi sustav autopilota, a cijena će mu biti oko 10.000 USD. 
 
Vijest je osobno potvrdio šef Volva, Hakan Samuelsson, rekavši kako će u Volvu vozač postati suvišan već kroz pet godine. Njihov sustav autonomne vožnje u potpunosti će moći preuzeti kontrolu nad vozilom, dok će putnici i vozač moći nesmetano odmarati, surfati Internetom ili gledati film. Da, ne radi se o sustavima autopilota koji traže svojevrsni nadzor, već će biti doista samostalni, napomenuo je šef Volva. Cijena takvih sustava neće smjeti biti viša od 10.000 USD. 
 
Naravno, ako se Volvo ovakvom ponudom uzdigne do čistokrvnog premiuma možemo očekivati da njegovi modeli u globalu poskupe, pa će ukupna cijena biti osjetno veća. U svakom slučaju radi se o još jednom značajnom koraku za Volvo koji u posljednje vrijeme puno ulaže upravo u sustave autonomne vožnje, a sve s ciljem da postigne nultu toleranciju pogibelji u njihovim automobilima. 
 
Sustav je sudeći po najnovijim dešavanjima u zadnjoj fazi. Trenutno je aktualan Drive Me program gdje primjerke terenskog XC90 opremljenih autopilotom test vozači koriste u svakodnevnom prometu. Trenutno samostalno voze Göteborgom, a iduće godine će stići u London i određene kineske gradove.  

Pročitajte više